Uuring: toorpiima peaks enne tarvitamist kuumtöötlema

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahtist piima soovitatakse enne tarvitamist kuumutada.
Lahtist piima soovitatakse enne tarvitamist kuumutada. Foto: SCANPIX

Kuigi piimahügieen Eesti farmides on paranenud, siis viimase uuringu kohaselt tuleks terviseriskide vähendamiseks toorpiima enne tarvitamist kuumtöödelda.

«Kuigi piimahügieeni olukord on meie farmides pidevalt paranenud, siis Eesti Maaülikooli tehtud uuring kinnitas endiselt riske toorpiima tarbimisel. Need riskid on küll väikesed, kuid ka kõige paremate tootmistingimuste juures ei saa neid lõplikult välistada,» teatas põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev.

Põllumajandusministeerium tellis uuringu toorpiima tarbimise riskide kohta, et hinnata seniste ohutusnõuete ja meetmete piisavust. «Eestis on viimastel aastatel suurenenud toorpiima otseturustamine. Seepärast peame panustama üha enam piimatootmisettevõtete ja talunike koolitamisse, et hoida riske tarbija jaoks madalal,» selgitas Minjajev.

Kuna toorpiimaga seonduvaid bioloogilisi riske pole võimalik lõplikult kõrvaldada, siis on soovitav toorpiima enne tarvitamist kuumtöödelda. Kindlasti peab seda soovitust järgima riskirühma kuuluvate inimeste poolt tarbitava toorpiima puhul. «Soovitus toorpiima enne tarvitamist kuumtöödelda kehtib enamikes Euroopa Liidu riikides, kus toorpiima otseturustamine on lubatud,» ütles Minjajev.

Uuringus osales juhuvaliku alusel 14 piimatootmisettevõtet, kellele on väljastatud veterinaartõend toorpiima turustamiseks väljaspool farmi.


Kolm soovitust toorpiima tarbijatele

- Ostetud toorpiima tuleb säilitada ettenähtud temperatuuril ja seda võib tarbida tootja poolt märgistusel näidatud säilitamistähtajani («kõlblik kuni»). Toorpiima on soovitav enne tarbimist kuumtöödelda.

- Kindlasti tuleb kuumtöödelda toorpiima, mida tarvitavad riskirühma kuuluvad inimesed (eakad, lapsed, rasedad, immuunsuspuudulikkusega inimesed).

- Kuumtöötlemiseks võib lugeda näiteks toorpiima kuumutamist vähemalt 75 kraadi juures 15-20 sekundit. Kui toorpiima kasutatakse kuumtöödeldava toidu koostises (nt supid, pudrud jne), siis pole piima vaja eelnevalt kuumutada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles