Lugeja küsib: mida teha elanikuga, kes ühendas omavoliliselt radiaatori maja süsteemiga?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madalad küttekulud mõjutasid majanduskasvu.
Madalad küttekulud mõjutasid majanduskasvu. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

«Korteriomanik paigaldas ebaseaduslikult ja omavoliliselt oma korteri vannituppa kütteradiaatori, mille ühendas maja üldise küttesüsteemiga. Nimetatud radiaatori paigaldus lõi segamini terve korrusmaja püstiku küttesüsteemi. Kannatavad teiste korterite elanikud. Mida teha selle korteriomanikuga. Kas on ette nähtud mingit karistust? Kuidas käituda korteriühisusel?» küsib lugeja.

Vastab jurist  Andry Krass Kvatro Kinnisvarahaldusest.

Soovitan võtta aktiivne hoiak probleemi lahendamise suhtes ning mitte loota, et eksinud korteriomanik vabatahtlikult meelt muudab, linna- või vallavalitsus ametnikud appi tulevad vms. Eeltoodu ei tähenda, et kõrvalise abi võimalus tuleks üldse kõrvale või kaalumata jätta - vahel teeb ka luuavars pauku!

Pakun välja järgmise tegevuskava:
1. Fikseerige ebaseaduslik küttesüsteemi ümberehitus. Tulenevalt korteriomandiseaduse (KOS) § 11 lõikest  1 punktist  3 on korteriomanik, kes küttesüsteemi ümber ehitas, kohustatud võimaldama oma korteris asuva küttesüsteemiga tutvumist.
2. Kutsuge KOS § 18 sätestatud korras kokku korteriomanike üldkoosolek, mille päevakorras on punkt ebaseadusliku küttesüsteemi ümberehitamise vastaste meetmete rakendamise kohta.
3. Veenduge, et küttesüsteemi ümberehitanud korteriomanik on üldkoosoleku kutse vähemalt üks nädal enne selle toimumist kätte saanud (saatke näiteks kutse tähitud kirjaga).
4. Üldkoosolekul langetage otsus, millega kohustate korteriomanikku esialgset olukorda taastama ning ebaseadusliku ümberehitamise tõttu tekitatud kahju hüvitama. «Motiveerige» korteriomanikku tingimusega, mille kohaselt juhul, kui korteriomanik otsust ei täida, siis algatatakse tema korteri suhtes võõrandamise menetlus.
5. Juhul, kui korteriomanik otsust ei täida, siis algatage korteri võõrandamine KOS § 14 lõikes 2 punkti 1 ja 3 alusel ning nõudke küttesüsteemi kordategemist juba uue korteriomaniku käest. Juhul, kui probleemi lahendamine peaks nii kaugele üldse minema, siis arvestab uus omanik teiste korteriomanike õigustatud huvidega kindlasti eelkäijast enam.

Kirjeldatud kujul ei lahene probleem küll kiiresti, aga samas laheneb see kindlasti. Samuti aitab protsessi otsusekindel läbikäimine tulevikus sarnaste probleemide teket ennetada.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles