Kuus tuntud toiduainet, mis võivad varsti otsa saada

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sardiinisõpru ootavad ees rasked ajad.
Sardiinisõpru ootavad ees rasked ajad. Foto: SCANPIX

Ei  möödu päevagi, kui ei räägitaks sellest, et inimkond tarbib loodusressursse mõtlemata nende jätkusuutlikkusele. Kuna on teada, et kiiresti kahanevad teatud loodusvarad nagu kivisüsi, nafta ja magevesi, siis võib olla üllatuseks, et paljud harjumuspärased toiduained võivad seetõttu otsa saada. Väljaanne Gizmodo tegi ülevaate kuuest toiduainest, mida tasub nautida, kuni see veel võimalik on.

1.  Šokolaad

Enamik maailma kakaost pärineb Lääne-Aafrikast, kus paljudes riikides kasutatakse veel lapstööjõudu, esineb inimkaubandust ja orjust. Isegi orjatööd kasutades pole kakaoubade kasvatamine enamike farmerite jaoks kasumlik äri. Seetõttu võib u 20 aasta pärast  šokolaad olla samas hinnaklassis kui kaaviar ja seda juhul, kui jätkub lapstööjõu kasutamine. On fakt, et tulevikus on šokolaad massiliseks tootmiseks liiga kallis.

2.  Peekon

Briti seakasvatajate assotsiatsiooni kinnitusel on peekonipõud maailmas vältimatu. USA põllumajandusministeeriumi teatel vähendavad seakasvatajad oma toodangut, et kahjumit kärpida. Lisaks tabas sigu 2012. aastal epideemia. Kuigi maailma peekonivarud ei lõppe niipea, on lähiajal oodata sealiha hinna tõusu.

3.  Sardiinid

Nende kalade jaoks on viimnepäev juba üsna lähedal. Lääne-Kanadas asuv laevastik saabus püügilt tagasi olematu saagiga. Sardiinide arvukus sõltub veetemperatuurist ja nende arvukus on vähenenud alates 1990ndatest, kui Vaikse ookeani veetemperatuur langes. Intensiivne kalapüük on samuti varusid vähendanud.

4.  Tekiila

Juba 2007. aastal polnud selle joogi tegemiseks vajaliku agaavi saagikus hea, viiendiku saagist rikkus haigus. Farmerid loodavad teenida pigem maisi kui agaavi kasvatades, sest see on palju tulusam. Selle asemel, et saaki koguda, põletavad farmerid agaavipõllud hoopis ära.

Selle joogi armastajatel pole  muretsemiseks põhjust, sest suurtootjad on hakanud juba koguma tekiilavarusid ning agaavinappuse saabudes on sellest joogist saamas tõeliselt hinnaline rüübe. Kui iseseisvad farmerid näevad, et agaavihind hakkab taas tõusma, võetakse taas kasutusse need põllud, mis enne maha põletati. Kulub umbes 12 aastat, enne kui agaav hakkab tootma tekiila tegemiseks piisavalt fruktoosi.

5. Vein

Kuigi maailmas on umbes miljon veinitootjat, kes toodavad 2,8 miljardit pudelit aastas, et jätku sellest aina kasvava veininõudluse rahuldamiseks. Veinitoodang väheneb ca viis protsenti aastas ja on jõudnud madalaimale tasemele alates 1960ndatest. Mullune Euroopa veinitoodang vähenes 10 protsenti, samas toodab see maailmajagu poole maailma veinidest.

6.   Kitsejuust

2010. aastal Suurbritannias vallandunud epideemia tõttu praagiti välja umbes 50 000 tiinet kitse ja lammast ning mõned farmerid otsustasid nende kasvatamisest hoopis loobuda. Kitsejuust on populaarne eriti pühade ajal ja seda just Euroopas, kuid nüüd on tema populaarsus kasvanud ka Hiinas, kus selle eest ollakse valmis maksma palju. See omakorda aga tõstab hinda, nii et ostjatel on valik – kas maksta rohkem või olla ilma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles