Statoil kaevatakse mustlaste diskrimineerimise tõttu kohtusse

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsis asuv Statoili bensiinijaam. Foto on illustratiivne.
Rootsis asuv Statoili bensiinijaam. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Rootsi võrdõiguslikkuse ombudsman (DO) kaebab Statoili kohtusse, kuna väidetavalt keeldusid ettevõtte töötajad autot rentimast isikutele, kes nägid välja nagu mustlased.

Rootsi Raadio (SR) korraldas möödunud suvel eksperimendi, kus palus traditsioonilistesse mustlaste rõivastesse riietunud inimestel rentida sõiduk 65 bensiinijaamast üle riigi, vahendab The Local.

Selgus, et 22-l juhul öeldi mustlasteks riietunud klientidele, et parajasti rendiautosid ei ole. Ent Rootsi Raadio reporterile, kes sisenes bensiinijaama pool tundi hiljem, polnud sõiduki rentimisega mingeid probleeme.

«See on väga solvav ja lausa uskumatu, kuidas inimesed võivad näkku valetada,» ütles üks mustlane Pirjo Lindström, kes aitas eksperimenti läbi viia.

Nüüd on otsustanud võrdõiguslikkuse ombudsman Norra kütusefirma kohtusse anda, kuna mustlasi koheldi võrreldavas situatsioonis hullemini kui teisi kliente.

Võrdõiguslikkuse ombudsmani esindaja Ulrika Dieterson sõnas, et Statoili kohtusse kaebamisega tahavad nad tähelepanu juhtida mustlaste kogukonna diskrimineerimisele, mis on väga suur probleem. Dieterson lisas, et kuna vestlused salvestati, siis on olemas tugevad asitõendid.

Ombudsman nõuab igale kannatanule 40 000-60 000 Rootsi krooni ehk umbes 4460-6700 eurot hüvitist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles