Kuidas valida koju porimatti

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruumidesse sobib tavaline vettpidava põhjaga tekstiilist matt.
Ruumidesse sobib tavaline vettpidava põhjaga tekstiilist matt. Foto: Liis Treimann

Kaubanduskeskustesse sisenedes ei kipu meist keegi oma jalgu porimatil nühkima. Enamasti arvestavad äripindade omanikud sellega ja maha pannakse kuue-seitsmemeetrine porimatisüsteem. Just nii palju samme kulub, et klient saaks esmase tolmu ja muda maha raputatud ning jalad enam-vähem kuivaks.

Kui käidavas kohas pole porimatisüsteemi, saab niiskel ajal kaubanduskeskusesse sisenemisest tõeline vaatemäng – iga külastaja otsib vähegi kuivemat rada ja püüab vältida lirtsuvat vaibatükki, mis peaks jalanõusid puhastama ja kuivatama.

«Kui inimene tuleb koju, siis ta nühib oma jalad ukse taga võimalikult puhtaks – ta ju tuleb oma koju,» rääkis Lincona projektimüügi osakonna juhataja Ando Anderson. Seetõttu ei ole enamikus kodudes uhket porimatisüsteemi vaja. Siiski oskab ta koju porimati otsijaile mõned näpunäited anda.

Porimatte on väga erinevatest materjalidest – tekstiil-, kookos-, kummi- ja harjasmatid ning metallrestid. Lumisel talvel on kõige olulisem jalanõusid kuivatada ning eemaldada sealt soola- ja graniitpuiste jäägid. Selleks on head harjas-, kookos- ja tekstiilmatid. Kõige porisemal sügis- ja kevadajal on enim vaja metallresti ja harjasmatti.

«Porimatid jagatakse kolme gruppi – on sissekäigu ette mõeldud matid, kus trambitakse maha suurem lörts ja mustus, tuulekoja matid, kus kraabitakse mustus taldadelt lahti, ning tubased matid, millel kuivatatakse jalgu,» selgitas Anderson.

Nii sobib kõige paremini õue suurte avadega kummi- või metallrest. Kui majas on olemas tuulekoda, on mõistlik investeerida tuulekoja põrandamatti, kuhu passiks harjastega rest.

Toas olev tekstiilmatt püüab kinni vee ja liiva, mis ei ole ära tulnud. Kui tekstiilmatid määrduvad tugevalt ja ruttu, peaks nendele eelnevaid porikogujaid kas lisama või otstarbekamate vastu välja vahetama.

Ruumides olevaid tekstiilmatte puhastatakse tolmuimejaga. Tiheda põhja tõttu sealt mustus läbi ei tule ning suurema osa liivast saab kuiva mati seest välja raputada.

Hinnalt kõige ökonoomsemad on Andersoni sõnul nõelvildist matid, mis teevad oma tööd hästi. Tegelikult võib tubase porimatina kasutada kasvõi vaibatükki, kuid Andersoni sõnul on parem, kui matil on veekindel alus. Kodus ollakse nõus vähem efektiivsema porivaibaga, kui see sobib interjööri rohkem.

Kolmene mattide rida on ideaalne lahendus, kuid selle vajalikkust peaks iga pere ise hindama. Korteris ei ole selleks kõigeks ruumi. «Korterisse on kõige parem lahendus naturaalsest kiust kookosmatt, mis imab vett ja kraabib intensiivselt,» selgitas Anderson.

Kookosmati võib paigaldada esikus seinast seina või paraja suurusega tüki ukse ette. Samuti tasuks matt panna välisukse ette. Kui on põrandaküte, sobib kookosmatt tuulekotta, kus see ööga ära kuivab.

«Kui elad viiendal korrusel korteris, siis piisab tavalisest tekstiilimatist toas, sest korteriukseni jõudes on jalad enam-vähem puhtaks ja kuivaks raputatud,» selgitas Anderson.

Iga porimatti on pikemalt iseloomustatud loole lisatud galeriis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles