Katse: ägedate haiguste puhul netiapteegile lootma jääda ei maksa

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõsise haiguse korral ei tasu netiapteegist ravimeid tellida.
Tõsise haiguse korral ei tasu netiapteegist ravimeid tellida. Foto: SCANPIX

Sotsiaalminister Taavi Rõivas ei olnud ainus, kes kasutas võimalust ja tellis esmaspäeval uuest netiapteegist ravimeid. Seda tegi ka Tarbija24, kes tellis ühe rohu põhjaranniku metsatallu ja teise Ruhnu saarele.

Uus Apotheka netiapteek reklaamib võimalust soetada rohtusid kerge vaevaga ka tavaapteegist kaugemal elavatel inimestel, ning lubab, et enne kella kolme päeval tehtud ostud peaksid reeglina kohale jõudma järgmise päeva lõunaks. Tarbija24 tellis ravimid Coldrexi ja Panangini esmaspäeval enne 15 Kuusalu vallas Hara külas elavale pensionärile Ainole ja Ruhnu saare elanikule Akselile.

Selgus, et kuigi sotsiaalminister sai ravimid kätte järgmise päeva lõunaks ehk ca 27 tunniga, siis linnast väljas elavatel inimestel nii hästi ei läinud – ootama pidi mitu päeva enne, kui kuller rohuga ukse taha jõudis.

88-aastane Aino elab üksi ja temale lähim apteek asub umbes seitsme kilomeetri kaugusel Loksal. Ainot külastab küll praegu regulaarselt hooldusõde, kes teda ravimitega varustab, ent sealkandis on ka palju teisi külaelanikke, kellele lähim apteek asub kilomeetreid eemal.

Vanaprouale helistas kuller kolmapäeval kell 12 ja teatas, et jõudis nüüd kohale ja seisab maanteel postkastide juures. Need asuvad aga ühe kilomeetri kaugusel Aino majast. Ta soovis, et kuller tooks paki ukse taha ja seda kuller ka tegi, ilma et oleks paksus metsas ära eksinud.

Ruhnu elanik sai külmetusravimi Coldrexi kätte neljapäeval kell 12. «Mulle isiklikult tundub netiapteegi idee väga hea. Kvaliteetne e-kaubandus on mugavaks lahenduseks just eriti nendes kohtades, kus paljusid teenuseid ei pakuta,» ütles Aksel. Tema isiklikult saab küll ravimeid oma õelt, kes töötab apteekrina.

«Eks alguses ollakse ikka kõige uue suhtes skeptilised,» tõdes Aksel ega osanud öelda, kui hästi võiksid Ruhnu saare elanikud netiapteegi teenuse omaks võtta. Ruhnul ei ole ühtegi apteeki ja Akseli sõnul on seni ravimeid tellitud tuttavate käest. Tõsisemate hädade puhul asub saarel ka erakorraliseabi brigaad.

Liiga palju huvilisi

Rohud jõudsid seega kenasti kohale, kuid kuna linnast kaugemal elavad inimesed saavad need kätte alles mitme päeva pärast, võiks ägedate haiguste puhul kasutada siiski kiiremaid mooduseid. Ka Terve Pere Apteek OÜ juhataja Kadri Tammepuu on öelnud, et netiapteek on ikkagi nišiteenus, kuna sageli on ravimit vaja hästi kiiresti ning sellisel juhul netiapteek ei sobi.

Ta on ka öelnud, et kuigi seaduse järgi tuleb ostud kohale toimetada hiljemalt kolme tööpäeva jooksul, ja seda ka kõige kaugemasse Eesti otsa, saavad inimesed siiski enne kella 15 tehtud ostud reeglina kätte juba järgmisel päeval.

«Anname endast parima, et tellimus jõuaks pärale reeglina järgmisel tööpäeval, aga kuna esmaspäev oli internetiapteegi esimene päev ning meil ebatavaliselt palju huvilisi, kes tegid testoste, siis osa esmaspäevasi tellimusi läks apteegist välja alles teisipäeval,» tunnistas Apotheka internetiapteegi proviisor Merilin Nurk. «Kui apteeki on jäänud ainult tavaostjad, siis suudame oma lubadused reeglina täita,» lisas ta.

Nurk selgitas, et viivitusi võivad teinekord tekitada ka logistilised eripärad, näiteks laevaühenduse olemasolu. «Lisaks on meil palju juhtumeid, kus saame kullerilt teada, et taheti pakki kliendini toimetada juba eelmisel päeval, aga kuna kuller ei saanud klienti pärast mitut proovimist antud kontakttelefonil kätte, siis püüab ta kliendiga kontakti saada uuesti järgmisel päeval, sest ta liigub oma kindlat trajektoori mööda ega saa endale viivitusi ega ootamist lubada,» rääkis Nurk.

Tarbija24 tellis vaid käsimüügiravimeid, kuna kumbki katses osalenu retseptiravimeid ei vajanud. Käsimüügiravimite tellimine oli küllaltki lihtne. End kasutajaks registreerides tuleb sisestada ees- ja perekonnanimi, sünniaeg, sugu ja e-posti aadress. Otsingu kaudu saab hõlpsasti otsida kindlat ravimit, kuid nendega saab tutvuda ka erinevate tootegruppide järgi.

Kui käsimüügiravim on valitud, saab selle kohe ostukorvi lisada, kuid kes soovib, võib apteekrilt vestlusaknas nõu küsida. Toote ostukorvi lisamisel peab märkima põhjuse, miks see ravim on valitud. Näiteks tehes Coldrexi puhul linnukese lahtisse «palaviku, nõrga valu, köha ja nohu lühiajaline sümptomaatiline ravi», ei ole vaja eraldi selgitust ravimi kasutamise põhjuse kohta kirjutada. Küll tuleb lisada ravimi kasutaja vanus, mis esialgu natuke üllatas.

Kui need toimingud on tehtud, saab tellimust näha ostukorvist, see avada, tellimus kinnitada ning valida kättetoimetamise viis  – kas Eesti Posti kuller, postkontor või Smartposti pakiautomaat. Edasi tuleb sisestada kontaktandmed ning seejärel maksta toote eest Sebi, Swedbanka, Nordea või Danske internetipangas.

Kadrina elanik ootab siiamaani

Kui käsimüügiravimeid saab osta ükskõik millisel ajal, siis retseptiravimite müük on tööpäevadel kindlatel kellaaegadel. Retseptiravimi ostuks on vaja digiretsepti, ning ravimi tellimiseks peab minema netiapteeki kas ID-kaardi, Mobiil-ID või internetipanga kaudu. Samuti tuleb sisestada enda isikukood ning teisele inimesele ravimi ostmisel tuleb kirja panna nii enda kui ka tema isikukood. Apteekrile saabub teade, et netiapteegi ootejärjekorras on uus retseptiklient ning hakkab siis patsiendiga vestlema.

Tarbija24 suhtles ka kahe inimesega, kes kirjutasid teisipäeval Apotheka Facebooki lehel, et pole siiani oma oste kätte saanud. Lääne-Virumaal Kadrinas elav Jüri tellis esmaspäeva hommikul nii retsepti- kui käsimüügiravimeid. Kui Jüri maksmiseni jõudis, selgus, et ravimite summa on ainult üks euro ehk kättetoimetamistasu. «Katkestasin maksmise ja võtsin ühendust apteekriga, kes palus oodata seni, kuni viga leitakse. Ootasin umbes tund aega, logisin uuesti sisse ja katsetasin veel. Apteeker teatas, et probleem pole veel lahenenud. Üritasin uuesti, kuid ei saanud enam ravimeid ostukorvi tõsta. Seejärel lisas apteeker minu ravimid ise ostukorvi. Kontrollisin üle ja kõik oli õige,» kirjeldas Jüri oma esimest ostukogemust.

«Kuid internetipangas selgus, et üks retseptiravim on sootuks puudu, kuigi ostukorvis oli see olemas. Saatsin apteekrile tõestuseks maksekorralduse ja ostukorvi sisu. Apteeker vabandas ja vastas, et ju siis laos ei ole seda ravimit ja pakkus, et ütleb apteegid, kus see on. Vastasin, et ei aitäh.»

Jüri sõnul oli apteeker muidu viisakas ja tore, kuid ravimeid ei ole ta siiamaani kätte saanud. «Valisin kulleriteenuse ja täna on juba neljapäeva õhtu. Lubati ju, et ravimid jõuavad kohale järgmisel päeval,» tõdes Jüri. Ta lisas, et kahtleb, kas vanemad inimesed saaksid ikka netiapteegist tellimisega hakkama. «See kõik võtab kaua aega. Selleks peavad ikka väga head närvid olema. Arvan, et inimesed lihtsalt loobuvad ja seavad sammud apteeki.»

Pisut rahulolematu oli ka liikumispuudega Tallinna elanik Anni, kes proovis uut teenust nutiseadmes, kuid kus netiapteek tõrkus töötamast. «Oli aeglane ja ebamugav kasutada, mistõttu võttis registreerimine hirmus kaua aega. Samas saan aru, et kõigel ei peagi kohe rakendust olema. Usun, et arvutis oleks kõik sujunud,» tõdes ta.

Anni tegi tellimuse kohe esmaspäeva hommikul, kuna kingituseks lubati vitamiine. «Kuigi lubati, et tööpäeval enne kolme päeval tehtavad ostud jõuavad kohale järgmisel päeval, oli kinnitusmeilis jällegi kirjas, et tellimus toimetatakse minuni kolme tööpäeva jooksul. Olin segaduses,» ütles Anni, kes lootis, et saab siiski ravimid kätte teisipäeval. Kuller lasi uksekella alles kolmapäeva õhtupoolikul kell 16. «Üldiselt olen sellise võimaluse üle rõõmus, sest olen liikumispuudega ja nii on vahel lihtsalt mugavam, kui väga kiire pole,» ütles Anni.

Palju delikaatseid oste

Nurga sõnul on netiapteegil läinud üle ootuste hästi ning süsteemid püsinud töökorras. «Inimeste huvi on olnud suur ning tavaapteegiga võrreldes on näha, et süvenetakse rohkem toodete infolehtede lugemisse, võrreldakse rohkem erinevaid tooteid omavahel jne.» rääkis Nurk.

Praeguseks on rohkem ostetud hooajatooteid – immuunsust tugevdavaid tooteid, vitamiine (D, Multi), külmetushaiguste ravimeid. Märkimisväärselt palju on ka delikaatseid oste: erektsioonihäirete korral võetavad kapslid, kondoomid, erinevad hügieenitooted ja intiimpesugeelid. «Kui tavaapteegis ei leia patsient ise neid riiuleidki naljalt üles, kus selliseid tooteid müüakse, siis netiapteegis on need lihtsasti leitavad ja enne ostu saab kõikide toodete infolehtedega tutvuda ning rahulikult otsustada ilma, et teiste inimeste kohalolek häiriks,» selgitas Nurk.

Naise kinnitusel on selle nädala jooksul ostetud ka palju ilutooteid – sügavniisutavaid kreeme, punetavale nahale mõeldud kreeme, akneprobleeme leevendavad kreeme jne.

Tagasiside internetiapteegile olevat Nurga sõnul positiivne – eelkõige tänatakse põhjaliku raviminõustamise eest. «Siin peitub kirjaliku nõustamise võlu – patsient mõtleb oma küsimused paremini läbi ja tänu konkreetsematele küsimustele saab apteeker ka täpsemaid vastuseid anda,» nentis Nurk. «Tõenäoliselt jääb see kõik patsiendile ka paremini meelde, sest pole ümberkaudset siginat saginat – ta on internetiapteegis apteekriga kahekesi.»

Internetiapteegist tellimise vastu on huvi tundnud ka välismaalased, näiteks on kirju saatnud soomlased. Ent hetkel toimib Apotheka internetiapteek vaid Eesti piires.

Praegu on hinnad netiapteegis registreeritud kasutajatele üldiselt soodsamad kui tavaapteegis. Aasta lõpuni on kohaletoimetamistasu vaid üks euro, kuid edaspidi juba umbes 3-4 eurot saadetise kohta.

Apteek

Coldrex (12 tabletti) hind eurodes

Panangin (50 tabletti) hind eurodes
Apotheka netiapteek3,70* + kulleritasu 1 euro4,78**+ kulleritasu 1 euro
Apotheka Viru Keskuse apteek3,905,04
Kesklinna Südameapteek3,905,02
Loksa apteek3,305,04
Nõmme linnaapteek3,305,04
Paide Maxima apteek3,305,04
Port Arturi apteek3,905,04
Raatuse apteek3,905,02
Raekoja apteek3,905,04
Saku apteek3,905,02

*Registreeritud kasutajale hind 3,70 eurot, muidu 3,90 eurot

**Registreeritud kasutajale hind 4,78 eurot, muidu 5,04 eurot

Tarbija24 tänab katses osalenuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles