Mida hädaolukorraks toidukappi varuda?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukappi võiks varuda erinevaid konserve.
Toidukappi võiks varuda erinevaid konserve. Foto: Sille Annuk / Postimees

Kriisi-, häda- või eriolukord tähendab olukorda, kus muuhulgas on katkenud normaalne toiduga varustamise süsteem. Mida selline olukord endast kujutab ja mis võiks igaühel kapis varuks olla, kirjutab Maablogis põllumajandusministeeriumi haldusosakonna nõunik Mari Hõbemäe.

Olukorra, kus tavaline toiduga varustamise süsteem on häiritud või katkenud, võib tekitada näiteks ulatuslik loodusõnnetus, pikaajaline elektrikatkestus, epideemia või muu taoline sündmus, mis on määratletud hädaolukorra seaduses. Hädaolukorras riigi elanikkonnale toiduvaru tagamine on põllumajandusministeeriumi ülesanne.

Lühiajaliselt 30% vähem toitaineid

Hädaolukorra puhul piisab lühiajaliselt elanikele 20-30% väiksemast toitainete tarbimisest kui on tavaolukorras organismi funktsioneerimiseks vajalik. Seega igale inimesele peab hädaolukorras jätkuma toiduained 1900 kcal/ööpäevas ja kuni kaheaastastele lastele 1000 kcal/ööpäevas. Sealjuures ei ole vaja arvestada sooliste eripäradega, mille järgi on naiste energiavajadus meeste omast veidi madalam.

Riigil on olemas tegevusvaru ehk toiduvaru, mille kasutamisel hädaolukordade leevendamiseks on aga vaja veidi aega, et abi jõuaks vajajani. Seni tuleb hakkama saada oma koduste toiduvarudega.

Selleks, et suurendada oma toimetulekuoskusi hädaolukorras, tasub võimalusel mõelda toiduainete omavaru hoidmisele kodus ehk siis leida kapi nurka pisut ruumi toiduainetele, millega saaks hakkama vähemalt 24 tundi.

Järgida võiks järgmisi põhimõtteid:

  • Toit peab olema ohutu ja kvaliteetne tarbimiseks.
  • Toidukaup peaks olema pakendatud.
  • Toit peaks olema avatuna tarbitav ühe ööpäeva jooksul.
  • Toit peaks olema säilitatav temperatuuril 0°…+25° C, ning toode peab lühiajaliselt taluma temperatuuri -30°…+40°C. Toidu eeldatavad säilitustingimused toatemperatuuril on olulised toidu ohutuse tagamiseks ning toidukauba pikaajaliseks säilitamiseks.
  • Toidu säilivusaeg võiks olla vähemalt kuus kuud.
  • Eelistatud on kuivtoit koduseks toiduvalmistamiseks. Toidu pakend võiks olla piisavalt tugev, mugav käsitseda, säilitada.
  • Vali toit, mida su pere sööb.

Täiskasvanute toiduks on soovitatav varuda:

  • erinevaid konserve (kala- , lihakonservid, segukonservid, kaunviljakonserv)
  • pakisupid/püreepulbrid, helbed, mida on kerge valmistada
  • valmis makaroni-, köögivilja-, teravilja- või kaunviljaroog lihaga, toode tarbitav kuumutatuna või kuumutamata
  • teraviljatoode (kuivikleib, soolase või neutraalse maitsega küpsis)
  • süsivesikuterikas toode (magusad küpsised, karamell, konserveeritud puuviljad, kuivatatud puuviljad, halvaa, kondenspiim)
  • vajalikus koguses pakendatud nõuetekohast vett

Väikelaste toiduks on soovitatav varuda:

  • rinnapiimaasendaja pulber (jätkupiimapulber), mis katab vähemalt terve, 6 kuu vanuse imiku päevase piimavajaduse (1 liiter ööpäevas)
  • teraviljatooted, mida on kerge valmistada
  • püreepulbrid, helbed, mida on kerge valmistada
  • valmis roog väikelastele lihaga, toode tarbitav kuumutatuna või kuumutamata
  • lisanduva teraviljatootena põhiroale neutraalse maitsega küpsis
  • süsivesikuterikas toode (magusad küpsised, kohvikoor, kondenspiim, marmelaad), mis ei sisalda säilitusaineid ja teisi väikelastele sobimatuid lisaaineid
  • vajalikus koguses pakendatud nõuetekohast vett
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles