Millal ja kuidas lõigata viljapuid?

Kaire Uusen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Viljapuid on kõige õigem lõigata kevadel enne pungade paisumist, rõhutab AS Plantex viljakultuuride tootejuht Kaire Loit. Mitte mingil juhul ei tohiks viljapuid tema sõnul lõigata siis, kui õhutemperatuur on alla -7 ° C.


Sel juhul puit külmub ning lõikamisel tekkivad haavad paranevad halvasti. Järgmine sobiv aeg viljapuude lõikamiseks on juuni lõpp - juuli algus. Just sel ajal on oluline ära rebida ka kasvanud vesivõsud.

«Viljapuude lõikamine on oluline, sest kujundamata viljapuul areneb väheharunenud, peenikeste võraharude ja nõrga lehestikuga võra,» märgib Loit.

Tema sõnul on lõikamisel ka väga oluline, et lõikeriistad oleksid teritatud ja puhtad. «Aeda istutatud noore viljapuu võra kujundamine algab istutusjärgse tagasilõikusega.

Oksi esimesel aastal välja ei lõigata, sest suuremad lõikehaavad paranevad halvasti ja mõned oksad võivad kuivada,» lisab ta.

Pikki ja tugevaid võrseid kärbitakse kolmandiku kuni poole ulatuses, nõrgemaid ja lühemaid vähem. Juhtoks jäetakse 15 - 20 cm teistest pikemaks. Oksi kärbitakse tüvepikenduse suhtes välise punga pealt, et pungast kasvav võrse suunduks võrast väljapoole.

«Viljapuu võrast lõigatakse välja kõik oksad, mis on kuivanud, murdunud ja haiged. Samuti on oluline välja lõigata kõik võrasse sisse suundunud oksad. Ära tasub lõigata ka kõik püstised oksad, mis kasvavad tüvest välja vähem kui 45-kraadise nurga all. Sellega luuakse paremad kasvutingimused rõhtsamalt asetsevatele okstele.»

Loit rõhutab, et lõigata tuleks oksatüükaid jätmata, sest nii hoiab aiaomanik ära haiguste leviku. «Samas on oluline lõigata punga vigastamata, seega mitte liiga punga lähedalt. Lõikehaavad, mille läbimõõt on üle 4 cm, tuleb katta haavamäärdega. Suurte okste eemaldamisel tuleb vältida okste murdumist.»

Ploomi- ja kirsipuude lõikamisega tuleb aga olla ettevaatlikum, sest liiga tugev kärpimine muudab võra liiga tihedaks ja mõjub saagikusele pärssivalt. «Kuna pirnipuu on loomupäraselt õunapuust tugevama kasvuga, siis puu kõrgusse kasvamist on võimalik vältida võraokste kärpimisega.»

Aiandusspetsialistide nõuandeid:

1. Parim on lõigata tavaliselt märtsis, kuid pika ja külma talve puhul võib aiandusspetsialistide sõnul saabuda sobiv aeg alles aprillis.
2. Kõige parem on lõigata siis, kui öösiti enam väga suurt külma pole ja päevane õhutemperatuur on paari plusskraadi ringis, sest siis on lõhede tekkimise oht väiksem.
3. Kui lõigata väga soojaga, siis hakkavad mahlad juba liikuma. Varasema mahlavoolu algusega on näiteks ploomi- ja kirsipuud.
4. Enne lõikama hakkamist tasub uurida hoolikalt puutüve ja -võra ning lausa mitu tiiru ümber puu teha, et selgeks teha, mida ja kui palju lõigata.
5. Võra peab jääma pärast lõikust nii hõre, et valgus ja päike sinna sisse pääseks.
6. Lõikehaavade kaitsmiseks kasutatakse pookevaha või haavapeitsi. Et haigustekitajad ei jääks haava sisse, võib lõikekoha enne vahaga katmist seenhaiguste tõrjevahendiga desinfitseerida.

Allikas: aiandusportaalid ja -õpikud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles