Eesti kvaliteetseimat piima annavad Pöide lehmad

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teist aastat järjest tunnistati Eesti kõige tervemaks piimakarjaks Harri Kommeli 10-pealine kari Pöide vallas Posti talus Saaremaal.
Teist aastat järjest tunnistati Eesti kõige tervemaks piimakarjaks Harri Kommeli 10-pealine kari Pöide vallas Posti talus Saaremaal. Foto: AFP / Scanpix

Jõudluskontrolli keskus tunnistas teist aastat järjest Eesti kõige tervemaks piimakarjaks Harri Kommeli piimakarja Pöide vallas Posti talus Saaremaal - kümne piimalehmaga kari tunnistati parimaks kuni 100 aastalehmaga karjade arvestuses.


Mui külas asuva Posti talu pererahvas Harri ja Leili Kommel kinnitasid

Oma Saarele

, et teist aastat järjest saavutatud esikoht ei ole asjade juhuslik kokkulangevus: «Väikese karja puhul on kõige tähtsam toota kvaliteetset piima, et saada raha.»

Kvaliteetse piima tootmine algab perenaise sõnul õigel ajal tehtud kvaliteetsest söödast, millele lisanduvad mineraalid ja vajadusel ka energiasöödad: «Kogu selles protsessis tuleb olla väga teadlik ja järjekindel - nädal aega heinateoga hilinemist ja rong on läinud.»

Tähtis roll loomade tervise ja piima kvaliteedi tagamisel on korralikel farmiseadmetel, samuti peab Posti talu rahvas oluliseks, et kasutatavad pesu- ja desoained oleksid ilmtingimata kallid ja kvaliteetsed.

Pöide valla veterinaararsti Margit Pitka sõnul näitab Posti talu saavutus, et Harri ja Leili Kommel on loomade tervise ja heaolu suhtes väga tähelepanelikud - posti talu piimakarja puhul torkab silma sööda mitmekesisus ja pidamistingimuste jälgimine, näiteks jälgitakse, et loomadel ei oleks liiga palav või liiga külm.

Jõudluskontrolli keskuse väliteenistuse osakonnajuhataja Aire Pentjärv ütles, et ilmselt oskavad Kommelid loomadega hästi ümber käia, neil on farmis head tingimused, õiged lüpsivõtted ja korras lüpsimasinad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles