Küpseta vastlakuklid ise

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastlakuklid.
Vastlakuklid. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Täna on vastlapäev ja kõikide muude traditsioonide kõrval ei saa sel päeval üle ega ümber kuklitest. Kuigi ilusa valge mütsiga saiu on kauplustes küllaga saada, võiks proovida neid ka ise küpsetada.

Selleks tuleb loomulikult aega varuda, kuid vaev tasub kindlasti ära, sest oma köögis valminud kuklid on värsked, ehtsa vahukoorega ja ilmselt ka odavamad kui poest ostetud.

Vastlakuklite retsept

ligi 25 suuremat kuklit

Taigen
5 dl piima
50 g pärmi või 2 pakki kuivpärmi
2 dl suhkrut
1 muna
2 tl soola
1 tl jahvatatud kardemoni
15 dl nisujahu
150 g soolata võid

Kate
1 muna
pärlsuhkrut

Täidis
maasikamoosi
4 dl vahukoort
½ dl suhkrut

Sega pärm toasooja piima hulka ja lisa vispeldades suhkur, muna, kardemon, sool ja pool jahust. Lõpus lisa ülejäänud jahu ja sulatatud või. Sõtku tainast, kuni see hakkab kergelt käte ja segamisnõu küljest lahti tulema. Lase tainal soojas kohas köögirätikuga kaetult kahekordseks kerkida, väldi tõmbetuult.

Seejärel pressi tainas õhukeseks kihiks, jaga pooleks ja pooled omakorda kolmeks või neljaks osaks. Vormi paraja suurusega kuklid ning lase neil ligi pool tundi kerkida. Määri saiakesed pealt munaga ja raputa üle pärlsuhkruga. Küpseta ahjus 200° C juures umbes 20 minutit.

Lase kuklitel jahtuda. Pärast seda eralda kuklitelt noaga kaas, tee saiadesse noaga sisselõiked ja täida need maasikamoosiga. Lõpuks kata kuklid vahukoorega ja aseta kõige peale varem ära lõigatud kaas.

Allikas: Santa Maria

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles