Uuring: gaasipliidi kasutamine ei põhjusta hingamisteede haigusi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi varasemad uuringud on näidanud, et gaasipliitide kasutamine võib lastel tõsta hingamisteede haiguste riski, väidavad äsja laiaulatusliku tööga maha saanud teadlased, et see võimalus on imeväike.

Värskes uuringus analüüsisid teadlased 24 000 Kanadast, USAst ja Euroopast pärit lapse andmeid. Lapsed läbisid kopsutestid ja nende vanemad vastasid küsimustikule, kus päriti ka gaasipliitide kasutamise kohta. Selgus, et laste kopsud töötasid üsna samal tasemel ega olenenud eriti sellest, kas nende kodus kasutati elektri- või gaasipliiti, vahendas Reuters.

Samas ilmnes uuringust, et gaasipliidi kasutamine võib mingil määral kopsude tööd kahjustada lastel, kes kannatavad allergiate all. Seda tulemust ei saa teadlaste hinnangul siiski väga tõsiselt võtta, sest allergikutest lapsi oli uuringus osalenute seas väga vähe.

Niisiis ei ole selle uuringu kohaselt mingit põhjust gaasipliite köögist välja visata ja seda eriti siis, kui kööki söögitegemise ajal korralikult õhutatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles