EMT tehnoloogiadirektor 4G võrgust: Elisa valetas

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Telekomi tehnoloogiadirektor Tiit Tammiste.
Eesti Telekomi tehnoloogiadirektor Tiit Tammiste. Foto: Andres Haabu / Postimees

Tänases Kuku raadio saates «Digitund» ütles EMT tehnoloogiadirektor Tiit Tammiste, et Elisa võrgujuht ja juhatuse liige Andrus Kaarelson valetab, kui ütleb, et EMT ehitas 4G võrgu üles 3G võrgu arvelt.

«Kristjan Lepik ütles Twitteris kommenteerides, et EMT levi halvenemine on jõhker, suurte tähtedega kirjutas. Üks inimene ütles, et see, mis EMT võrkudes viimased kolm kuud toimub, on sigadus,» tõid saatejuhid, ajakirjanikud Henrik Roonemaa ja Mart Parve mitmeid erinevaid näiteid.

«Ma arvan esiteks seda, et inimesed on hakanud tõsiselt sõltuma levist ja andmesidest. Tihti unustatakse seejuures ära, et meil on tegemist raadioga ehk tehnoloogiaga, mis ei ole juhtmeid pidi koos, mis tähendab seda, et on suhteliselt raske anda mingit garantiid,» vastas Tammiste.

Üleüldise statistika järgi pole levi Tammiste sõnul sugugi nii hull. «Küll aga paistavad meie klientide üksikud emotsioonid väga hästi välja,» sõnas mees ja lisas: «Tunnistame seda, et vahetevahel võib juhtuda, et mõni tugijaam läheb töökorrast välja. Reeglina on see tingitud elektrikatkestusest.»

Mai lõpus võitis AS EMT esimese sagedusloa 790–862 megahertsi sagedusalas, kus on võimalik arendada neljanda põlvkonna (4G) tehnoloogial põhinevat elektroonilise side võrku. Nimelt otsustas riik teha 4G LTE800 sageduste jagamiseks konkursi, kus sagedused jagati operaatoritele kolmes voorus. Esimene voor nimetati «iludusvõistluseks», mille võidu tagas peaasjalikult võrgu avamise kuupäev.

Elisa süüdistas suve lõpus EMT-d kiirustamises ja klientide petmises. «Vähe sellest, et EMT rikkus ära olemasoleva kliendikogemuse 2G ja 3,5G võrgus, ehitas ta välja ka puuduliku võimekusega 4G võrgu. Seda põhjusel, et esiteks ei laiendanud EMT 4G tarbeks oma transmissiooni võrku, vaid rajas selle 3,5G olemasolevatele ühendustele,» väitis augustis Andrus Kaarelson ja lisas: «Teiseks ei ehitanud EMT mastidesse uusi optilisi kaableid, vaid kasutas taas olemasolevaid 3,5G kaableid.»

Kes valetab?

«Elisa süüdistab EMT-d selles, et EMT, kes selle võistluse võitis, tõstis ressursid 3G ja 3,5G võrkudest üle 4G võrku. Kuidas sa, Tiit, seda väidet kommenteerid?» küsis saatejuht.

«Ma alustaksin sellest, et see nn tasuta litsents maksis tegelikult miljon eurot,» sõnas Tammiste ja nentis, et samas õnnestus seesuguse võiduga kokku hoida veel teist sama palju või rohkemgi. «Tegelikult ei ole seesugustel süüdistustel mingisugust alust ja seda, et võtta kuskilt ühest tehnoloogiast võimu maha ja panna teisele juurde, ei ole võimalik üldse teha,» lausus Tammiste.

Saatejuht küsis seepeale: «Kas Andrus Kaarelson, kes on Elisa tehnoloogiajuht, valetas?»

«Jah, ma väidan, et Kaarelson valetas,» kinnitas Tammiste.

Küsimusele, kas EMT tehnoloogiadirektor saab seda ka kuidagi kinnitada, et 3G võrgust ei ole midagi n-ö klientide arvelt ära võetud ja pandud 4G võrku, vastas ta nii: «Seda ei ole põhimõtteliselt võimalik teha, sest sagedused ja tehnoloogiad on erinevad. Jah, me teatud sarnaste sageduste puhul kasutame samu antenne, aga see on täiesti loomulik maailmapraktika. 3G ei lähe kuidagi kehvemaks.»

Talle vastas saatejuht: «Mul on tunne, et 3G võrgus ei ole midagi eriti teha. Olin nädala lõpus Tartu kesklinnas, kuuendal korrusel olid suured klaasaknad ja levi oli 3G võrgus põhjas. Andmeside kiirus oli hädavaevu 1-2 MB. See ei ole normaalne. Mis siis viga on, kas võrk on inimesi täis?»

«Hakkame sellest pihta, et sul olid suure tõenäosusega klaasist aknad. Siseruumides on meie jaoks tõsiseks probleemiks tänapäeval ehitusmaterjalid. Sama kehtib ka autode kohta. Meile on tekitatud raadio mõttes isoleeritud ruumid. Aknad peegeldavad jne,» rääkis EMT tehnoloogiadirektor.

«Miks ta näitab siis, et levi on põhjas?» küsis ajakirjanik.

«Reeglina juhtus see, mida sa näed mobiili ekraanil, 20-30 sekundit tagasi. Visuaalsel pildil ja tegelikkusel on ajaline nihe,» sõnas Tammiste.

Küsimusele, mida need inimesed ikkagi tegema peavad, vastas mees nii: «Mina julgen soovitada minna üle 4G võrku. 3G võrgu leviala n-ö hingab ehk kui seal on suured koormused, siis selle tugijaama piirialadel hakkab levi kõikuma.»

Kehvad nutitelefonid

Tammiste nentis, et TJA testis kõigi operaatorfirmade võrke. «Jah, nad mõõtsid 2G võrku ja nad mõõtsid konkreetselt kõnede õnnestumist. Ajakirjanduses on tehtud gallupeid, et öelge, kus ei saa helistada. TJA ülesanne oli aru sada, kas midagi on valesti.»

Tammiste selgitusel tegi TJA iga kolme operaatori võrgus 3000 kõnet (ühe kestus 40 sekundit) ning seda tehti liikuvast autost. EMT võrgus õnnestus tema sõnul 99,2 protsenti kõnedest. Probleeme oli 12 kõnega. Kõne ei õnnestunud alustada viiel korral.

«Ma arvan, et andmeside puhul on teenus oluliselt keerukam. Inimestel tekivad klassikalised IT probleemid. Väike arvuti nimega nutitelefon ei saa näiteks meiliserverit kätte. Inimesele paistab, et tal pole levi ja ta ei saa oma andmesideoperatsiooni teha,» mõtiskles Tammiste. Tema sõnul käib telefon umbes korra minutis kontrollimas, mis tugijaamas saadaval on. Selle järgi joonistuvad ekraanile tähed GPS või 4G.

Tammiste nentis, et nõrgas levis on süüdi ka nõrgad telefonid ehk nutitelefonid, millel on aina kehvem raadioside. «Telefon on hästi suur ja õhuke, tal on kirgas ekraan. See tähendabki seda, antennide jaoks ei jää nii palju füüsiliselt ruumi. Näiteks iPhone jättis oma uues tootes teatud sagedused välja.»

Tammiste nentis, et EMT on kõik nutitelefonid, mida nad müüvad, läbi testinud. Osadel telefonidel on 2G nõrgem ja osadel 3G nõrgem.

«Paraku telefonid on kehvad. Võrgud peavad järele tulema,» sõnas Tammiste ja lisas, et EMT aastainvesteering on 20 miljonit eurot, millest suur osa läheb võrgu arendusse. Kaks kolmandikku võrgu arendamise kulust läheb 4G tugijaamadele.

Tammiste lisas, et EMT on numbriliikuvusega sel aastal kliente juurde võitnud.

Elisa: EMT hämab

EMT tehnoloogiadirektori väitele reageeris Elisa võrgujuht Andrus Kaarelson, kes kommenteeris: «Kõige selgemalt kinnitavad seda, et EMT tegeleb praegu vaid hämamisega, klientide sajad kommentaarid avalikes kanalites, kus EMT kliendid kinnitavad, et 4G LTE800 võrgu avamisel kvaliteet EMT 3,5G võrgus halvenes kordades. See on selge, et nii kiires tempos, kui seda tegi EMT ehk kõigest mõne nädalaga, polegi võimalik Eestit katvat mobiilivõrku rajada nii, et tagatud oleks ehituskvaliteet ja sellest tulenevalt ka teenuste kvaliteet.»

EMT on öelnud, et 4G LTE800 võrgu väljaehitamiseks 3G võrguga ühiste antennide ja antennisüsteemide komponentide kasutamine ei põhjusta mingil moel leviala vähenemist või levikvaliteedi halvenemist. «Elisa on kindlal seisukohal, et 3G antennid ja antennisüsteemide osad ei ole mõeldud ega tehniliselt sobivad LTE800 MHz sagedusalas töötamiseks,» toonitas Kaarelson.

«4G LTE800 võrgu väljaehitamiseks 3G võrguga ühiste antennide ja antennisüsteemide osade kasutamine toob vältimatult kaasa levitugevuse vähenemise nii 3G kui 4G  teenuse pakkumisel, sest tehniliste parameetrite kohaselt sumbub signaal tugijaamas vähemalt 0,7 detsibilli võrra,» selgitas ta.

Kliendile tähendab see Kaarelsoni sõnul tuntavalt ebakvaliteetsemat teenust ning väiksemat leviala – seda nii 3G kui 4G teenuste kasutamisel. «Seetõttu kannatas suvise 4G ehituse tõttu selgelt nii EMT 3G leviala suurus kui ka selle teenuse kasutajate kogemus,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles