Mida sisaldab energiajook?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajook.
Energiajook. Foto: Tiina Kõrtsini / SL Õhtuleht

Värskelt valminud Tervise Arengu Instituudi (TAI) ja põllumajandusministeeriumi tarbimisuuringu põhjal teeb energiajookidest väikese ülevaate ekspert Tagli Pitsi.

Eestis on keskmine energiajookide tarvitaja 15-30 aastane, kirjutab Pitsi Maablogis. Regulaarselt ehk vähemalt kolm korda nädalas joovad energiajooke kõige rohkem 18-22-aastased kutsekoolide õppurid. Lisaks sagedusele paistavad kutseõppurid silma ka tarbitavate koguste poolest – keskmiselt juuakse päevas ära 536 ml energiajooki. Selles grupis on ka kõige suurem probleem energiajookide ja alkoholi koostarvitamisega.

Valdav osa Eesti poodides müüdavatest energiajookidest sisaldavad kofeiini 32 mg/100 ml kohta, seega 500-milliliitrine purk sellist jooki sisaldab 160 mg kofeiini. Samas, oluline kofeiini allikas on pigem kohv kui energiajoogid – kohvitarbimise sagedus ja kogus on eriti täiskasvanute, aga ka noorte seas suhteliselt suur.

Igapäevaselt joovad kohvi üldhariduskoolide õpilastest 17,7 protsenti (keskmiselt joovad 289 ml), kutseõppuritest 31,6 protsenti (keskmiselt 355 ml) ja kõrgkoolide tudengitest umbes kolmandik (keskmiselt 333 ml). Veelgi suurem on kohvi tarbimine täiskasvanute seas – 62,9 protsenti (keskmiselt joovad 415 ml).

Mida kujutab endast energiajook?

«Energiajook on tinglik nimetus nendele karastusjookidele, mis tavaliselt sisaldavad  süsivesikuid, vitamiine, kofeiini ja teisi toimeaineid. Lisaks kofeiinile võib energiajook sisaldada ka tauriini, kreatiini, glükuronolaktooni, hõlmikpuu- (ehk ginkgo-), ženšenniekstrakti ning B-rühma vitamiine,» selgitab Pitsi. Ühtset kokkulepitud definitsiooni energiajookidele ei ole.

Enamikele energiajookidele on lisatud suhkruid, mis muudab tootest saadava toiduenergia samaväärseks, näiteks apelsinimahlale, tavalisele karastusjoogile jne. «Nii võibki pidada energiajoogi nimetust petlikuks, sest energiajook ei anna lisaenergiat, vaid seal sisalduv kofeiin ja teised stimuleerivad ained aitavad ära kasutada organismi olemasolevaid energiavarusid,» märkis Pitsi.

Kofeiin

Üks kõige problemaatilisem koostisosa energiajookides on ilmselt kofeiin. Kofeiin on alkaloid, mida leidub umbes 60 taimes. Kofeiini sünonüümid on guaraanas leiduv guaraniin, tees sisalduv teiin ja Yerba Mate puu lehtedes olev mateiin.

Inimesele mõjub kofeiin kesknärvisüsteemi stimulaatorina, mis peletab ajutiselt väsimuse ja suurendab kontsentreerumisvõimet. Sellel on märkimisväärne mõju ka südame-veresoonkonnale: mõõdukas vererõhu tõus ja mõju südame löögisagedusele. Mõju on ka teistele elundkondadele: kofeiin kiirendab hingamissagedust, suurendab neerude kaudu naatriumi ja vee eraldumist, sel on stimuleeriv toime mao soolhappe ja pepsiini sekretsioonile, kirjutab Pitsi.

Energiajook sisaldab küllalt palju kofeiini (sageli guaraana ekstraktide koostises). Näiteks 250 ml purk energiajooki sisaldab tavaliselt umbes sama palju kofeiini kui tass kohvi (80–90 mg). Erinevalt kohvist, mida tarbitakse aeglaselt ja söögikorra lõpus või koos hommikusöögiga, juuakse energiajooki toidust eraldi ja suhteliselt lühikese aja jooksul. See soodustab kofeiini kiiret imendumist organismi.

«Laste ja noorukite puhul võiks soovitatavad kofeiini tarbimise kogused jääda kuni 100 mg  päevas ja tervete täiskasvanute puhul võiks selleks koguseks olla kuni 300 mg päevas,» soovitab Pitsi. Kõik joogid (välja arvatud kohv ja tee), mille kofeiinisisaldus ületab 150 mg, peavad Euroopa Liidu riikides kandma märget «kõrge kofeiinisisaldusega».

Allolev tabel näitab, kui palju leidub kofeiini kohvis, koolajookides, tees ja šokolaadis:

Toit, jook

Keskmine kofeiinisisaldus, mg /100 ml (100 g)

Presskannu- või filtrikohv

53-77

Koolajoogid

13

Tee

25

Piimašokolaad

20-25

Tume šokolaad

65-75

Energiajoogid  Eestis

32

Suhkur

Energiajookide puhul ei saa rääkimata jätta ka neis sisalduvast suhkrust. Välja arvatud suhkruvabad energiajoogid, sisaldavad kõik energiajoogid sahharoosi, glükoosi ja/või kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupit. «Liigset suhkru tarbimist seostatakse diabeedi, hammaste kahjustuste, rasvumise, enneaegse vananemise, madala serotoniini taseme ning seedetrakti normaalse mikrofloora tasakaalu häirimisega,» sõnab Pitsi.

Eesti kaubandusvõrgus müügil olevad energiajoogid sisaldavad süsivesikuid keskmiselt 8,1-12 grammi 100 ml kohta, mis teeb 500 milliliitrise energiajoogi puhul 60 g suhkrut. Päevase toitumissoovituse kohaselt võib tarbida kuni 30-40 grammi lisatavaid suhkruid – seega kui juua energiajooki, ei tohiks samal päeval enam magusat (kommid, küpsised, karastusjoogid)  süüa.

Meelespea tarbijale:

  • Energiajook ei ole janu kustutamise jook;
  • Energiajook ei ole spordijook;
  • mitte ajada spordijookidega segi
  • peaks vältima seoses aktiivse füüsilise tegevusega
  • Energiajooke ei tohiks tarvitada koos alkoholiga;
  • Energiajooke ei tohiks tarvitada regulaarselt ega suurtes kogustes;
  • Energiajoogid ei sobi lastele (lapsevanemate selgitused lastele);
  • Alati lugeda pakenditelt koostist, kofeiini ja suhkru sisaldust;
  • Arvestage tarbimisel ka teiste kofeiinirikaste toiduainetega (kohv, šokolaad, koolajoogid, tee jne);
  • Arvestage nii energiajookidest kui ka teistest toodetest saadud suhkrukogust.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles