Marjulised nõuavad Soomes endiselt õiglast palka

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marjulised. Illustratiivne foto.
Marjulised. Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Soomes Saarjärvis töötanud 50 Tai päritolu marjakorjajat pöördusid politseisse väites, et nad on inimkaubanduse ohvrid, kuid kaebust menetlema ei hakatud.

Ettevõtte Ber-Ex Oy all töötanud marjulised väitsid, et firma laenas neile kõrge intressiga raha, et võõrtöölised saaksid Soome sõita, kirjutas Yle. Samas ei antud advokaadi Ville Hoikkala kinnitusel neile õiget informatsiooni selle kohta, kui palju võidakse Soomes teenida ning tekkis oht, et marjulised ei suuda hoopis võlga tagasi maksta. Samuti oli töötamine ja majutus marjuliste sõnul halvasti organiseeritud.

Samal ajal on Ber-Ex juht Kari Jansa marjuliste väited ümber lükanud. Samuti ei võetud kaebust menetlusse. «Ma ei mõista seda. Politsei ütles, et nad koguvad tõendeid. Meil on olemas dokumendid ja intervjuud, mis kaebust kinnitavad, kuid siis lõpetati menetlus,» rääkis marjuliste advokaat Ville Hoikkala.

Marjulised pidid juba 15. septembril tagasi kodumaale lendama, kuid otsustasid siiski Soome oma õiguste eest võitlema jääda ning ei kasutanud Ber-Ex poolt ostetud pileteid.

Hoikkala kinnitusel plaanivad marjulised kohtusse pöörduda nõudes kompensatsiooni. Ka marjafirma mõtleb kohtuteele, kuna marjulised olevat Ber-Ex mainet sügavalt kahjustanud.

Jansa selgitas, et marjulistele maksti korjatud kilode eest ning see on maksuvaba sissetulek. Kindel palk oleks kaasa toonud maksud, mistõttu oleks sissetulek marjuliste jaoks vähenenud. Jansa sõnul ei saanud grupp oma tööga nii hästi hakkama kui paljud teised, kes samal territooriumil korjasid. Osa marjulisi aga arvas ilmselt, et neile on kindel palk garanteeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles