Võlgades arvutipoodi süüdistatakse kohtus kelmuses

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple iMac. Illustratiivne foto.
Apple iMac. Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Ilona Mihkelsoo kaebas veebipoe Computech ligi 1700-eurose võla tõttu kohtusse, süüdistades ettevõtet kelmuses. E-poe juhataja Siim Ruga tunnistab, et on jäänud võlgu nii Mihkelsoole kui ka mitmele teisele kliendile, kuid ei tea kohtumenetlusest midagi.

11. juulil 2013 tellis Mihkelsoo firmalt Computech OÜ e-posti teel OÜ-le Valge Kuu arvuti Apple iMac. Internetipoe juhataja küsis naise sõnul toote eest ettemaksu suuruses 1699 eurot, mille ta ka järgmine päev tasus.

«Eelnevalt veel küsisin, kas oleks võimalik tasuda kauba kättesaamisel või siis vähemasti 50-protsendise ettemaksuga, kuid sellele vastas Ruga eitavalt, selgitades, et kui esmane tellimus sujub tõrgeteta, siis edaspidi saame kindlasti rääkida arve alusel ostmisest, mitte ettemaksuga. Kuna tema jutt oli äärmiselt usaldusväärne ega tekitanud mingisuguseid kahtlusi, sai ka ettemaks teostatud,» rääkis naine.

IMac lubati kohale tarnida hiljemalt 20. juuliks. Kui tähtaeg saabus, polnud aga kaupa kuskil. «Asi tundus kahtlane ning soovisin ettemaksu tagastamist. 25. juulil tegin Computechile sellekohase avalduse,» sõnas Mihkelsoo.

Seniajani ei ole raha Mihkelsoo sõnul aga laekunud. «Kui küsisin, kuhu me ettevõtte raha kadus, kui ei ole kaupa ega raha, siis selle peale vastas ta, et ta ei ole kohustatud väljastama konfidentsiaalset infot, mis kehtivad tema ja kolmanda osapoole vahel,» nentis klient nördinult.

2. augustil pöördus Mihkelsoo võlanõudega Tartu kohtu poole. «Kinnitame, et selline avaldus on politseis registreeritud ning avalduses toodud asjaolude kontrollimiseks on alustatud kriminaalmenetlus karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb kelmust. Tänaseks ei ole kedagi kahtlustatavana üle kuulatud. Kohtueelne menetlus kestab,» kinnitas politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo pressiesindaja Kerly Peitel.

Kahtlustatakse kelmuses

Tänaseks päevaks on e-pood, mis eksisteeris aadressil computech.ee, koduleheküljelt maha võetud. Tarbijakaitseamet lisas e-poe eile musta nimekirja. «Kaupleja ei tarni tarbijatele kaupa ega tagasta raha. Samuti keeldub ta kaebusi lahendamast,» teatas amet. Hinnavaatluse foorumis kirjutavad mitmed inimesed, et on ise samuti samast kauplusest tellides petta saanud.

E-poe juhataja Siim Ruga tunnistas võlgasid nii Mihkelsoole kui ka teistele klientidele, kuid ütles, et ei tea käimasolevast kohtumenetlusest midagi. «Ma ei oska seda kommenteerida. Minuga pole keegi ühendust võtnud,» lausus ta.

Ruga selgitas, et Mihkelsoo ei oodanud tarnet ära ja soovis tellimust tühistada. «Raha tagastamisel lähtume me 30-päevasest nn tagastamistähtajast, mida ta ei suutnud ka ära oodata. Klient hakkas meid ähvardama. Meil on firmal niigi keerulised ajad ja temapoolne maine kahjustamine muutis olukorra veel hullemaks,» rääkis Ruga. Ta lisas, et on Mihkelsoole korduvalt pakkunud lahendust, et firma koostab maksegraafiku ja tagastab summa osade kaupa.

«Saime siiani kõik avaldused ära klaaritud, aga see viimane hoop mõjus mainele väga halvasti. Olime sunnitud kõik tarned katkestama ja hetkel ootamegi raha tagastamist ladudest,» kommenteeris Ruga tarbijakaitseameti musta nimekirja sattumist.

Ruga tunnistas, et Computech on võlgu ka mitmele teisele kliendile. «Hetkel küll jah. Pärast tema (mõtleb Mihkelsood – toim) tegevust hakatigi tellimusi tühistama. See paneb meid väga raskesse olukorda. Meil on kaup juba tellitud ja raha makstud. Peame nüüd ise omakorda tellimuse tühistama,» selgitas Ruga.

Seda, kui paljudele klientidele ja kui suures summas firma võlgu on, Ruga ei täpsustanud. «Ma ei oskagi öelda,» lausus ta.

Üks põhjus, miks kliendid kaupa kätte ei saanud, peitus Ruga sõnul tarne hilinemistes. «Kui me üritasime pakkuda Eestis väga head hinda, siis paratamatult peab see kaup tulema kaugemalt,» sõnas ta ja märkis, et tooted tulevad lähiriikidest.

«Meile ollakse ka palju suuremaid summasid võlgu ja tänu sellele on kõik probleemid tekkinud. Me ei saa kanda raha kohe tagasi,» tõi Ruga välja ka tõelise põhjuse. Täpsemalt ta võlgasid kommenteerida ei soovinud.

Müügitegevust e-poes Ruga sõnul enam ei toimu, vanad võlad üritatakse korda ajada. Koduleheküljelt on kauplus maha võetud, lingil asuva uue veebipoega Pipfrog pole Ruga enda sõnul kuidagi seotud. «Me tegeleme probleemidega ja asi leiab kindlasti lahenduse,» lubas Ruga, et kliendid saavad oma raha tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles