Mida valmistada ebaküdooniatest ja alõtšadest?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Restorani PLATZ peakoka Silver Teeääre valmistatud roog.
Restorani PLATZ peakoka Silver Teeääre valmistatud roog. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Paljudes koduaedades kannavad sügise hakul vilja ebaküdooniapõõsad või alõtšapuud, põhjustades pererahvale sageli pigem meelehärmi.

Ida-Aasiast pärinevad ebaküdooniapõõsad ehivad kevaditi uhkete õitega küll aedu, kuid nende kollased õunad võivad toiduks liiga hapud tunduda. Samasuguseks peavaluks võivad osutuda haralise ploomipuu punased ja kollased viljad ehk alõtšad, mis on maitselt ploomist hapukamad. Hapude viljadega ei osata midagi ette võtta, nii jäävad need paljudes majapidamistes korjamata ja satuvad lõpuks kompostihunnikusse.

Tegelikult on need väärtuslikud aiasaadused, mida puu või põõsa alla jätta ei tasu. Ebaküdooniad on tervistavad C-vitamiini allikad, alõtšad sobivad nii keedistesse kui ka küpsetistesse.

Foto: Peeter Langovits

Tallinna kesklinnas asuva restorani Platz peakokk Silver Teeääre (pildil) nendib, et kasutaks neid hapukaid vilju oma menüüs meeleldi, kui alõtšad ja ebaküdooniad suurpoodides ja turul nii defitsiitsed ei oleks. Lühikese aja jooksul jõuab Teeääre vabalt nuputada mitu retsepti, kus alõtšad või ebaküdooniad põhirolli mängivad.

Kõige lihtsam on näiteks lõigata ebaküdooniatest rattad, tuhksuhkrus ära paneerida ning pannil või ja veini sees karamellistada. Need magusad rattad sobivad näiteks koogitüki, aga ka jäätise kõrvale. Alles jääva kastme võib valada aga hoopis pardilihale.

Kividest puhastatud alõtšad võib koos vanillijäätisega kannmikserisse panna ja nautida imemaitsvat alõtšajäätist. Hapudest viljadest valmistatud lisandid sobivad nii magusate kui ka soolaste roogade kõrvale ning Silver Teeääre annab mõned ideed, et alõtšad ja ebaküdooniad sügisel okstele ei jääks.



Pardifilee alõtša-ingverimarinaadis juurselleri, grillkartuli, alõtša-porgandi želee ning kartulipüreega. Foto: Peeter Langovits

Alõtša-ingveri marinaad linnu- või sealihale (poolele kilole lihale)

• 100 grammi alõtšasid

• 30 grammi ingverit

• 10 grammi värsket tšillit

• 1 küüslauguküüs

• 80 milliliitrit valget veini

• 30 grammi suhkrut

Puhasta alõtšad kividest ning purusta. Tükelda ingver, tšilli ja küüslauk. Lisa segule suhkrut ja valget veini. Marineeri liha segus ühe päeva. Peale pardiliha sobib marinaadiga kana- ja kalkuniliha ning sealiha. Marineeritud liha grilli või küpseta ahjus või pannil. Pardifilee puhul tõsta liha marinaadist välja, patsuta köögipaberiga kuivaks ning joonista rasvase nahapoole sisse terava noaga peened ruudud. Liha sisse ära lõika, muidu jookseb mahl välja ja part jääb kuivaks. Pane part külmale pannile, nahapool allapoole, ja lase kolmveerandkuumusel rasval välja sulada. Kui nahaga pool on piisavalt pruunistunud ja krõbe, lisa veidi kuumust, keera filee teistpidi ning pruunista. Samamoodi pruunista suurema pardifilee küljed.

Vajadusel võib küpsemise ajal veidi soola ja pipart veskist peale keerata. Kui filee on igast küljest pruunistatud, pane see umbes 5–10 minutiks 200-kraadisesse ahju. Liha peab jääma seest roosakas. Võta ahjust välja ja lase vähemalt 10 minutit soojas kohas seista.

Alõtša-porgandi želee (4–6 dl)

• 500 grammi puhastatud alõtšasid

• 200 grammi porgandimahla

• 100 grammi suhkrut

• 2 supilusikatäit agar-agarit

Pigista alõtšadest kivid välja ning lase viljaliha läbi mahlapressi. Sega alõtšamahl kokku porgandimahlaga. Kergelt magus porgand tasakaalustab hapu alõtša maitset.

Želatiin asenda agar-agariga, kuna nii saad želee, mis ei sula kuuma toitu kaunistades ära. Sega suhkur, agar-agar, alõtša- ja porgandimahl ning kuumuta segades umbes 15 minutit.

Kalla segu läbi peenekoelise sõela ning seejärel vala see anumasse. Säravoranž želee sobib hästi lihatoitude kõrvale.


Šokolaadileib karamelliseeritud ebaküdoonia, alõtšajäätise ning ebaküdooniakreemiga. Foto: Peeter Langovits

Ebaküdooniakreem (4–6 dl)

• 500 grammi ebaküdooniaid

• 200 grammi suhkrut

• 80 milliliitrit valget veini

• 40 grammi võid

• 0,5 grammi vürtsköömneid

Pane ebaküdooniad keema koos suhkru, valge veini, või ja vürtsköömnetega. Lase segul keema tõusta, alanda siis kuumust ning hauta, kuni viljad on pehmed. Lase neil jahtuda, seejärel mikserda püreeks. Hapu ja vürtsikas ebaküdooniakreem sobib nii magusate kui ka soolaste roogadega. Näiteks võid serveerida kreemi nii magusa šokolaadikoogi kui ka sealiha kõrvale. Läbikeedetud kreem sobib hästi purgis säilitamiseks.

Alõtša ja ebaküdoonia sorbett (7-8 dl)

• 400 grammi ebaküdooniat või alõtšat

• 400 milliliitrit suhkrusiirupit

• 1 supilusikatäis glükoosi

Tükelda alõtšad või ebaküdooniad ning pane külmakindlasse anumasse. Vala üle keedetud suhkrusiirupiga ja lisa glükoos. Aseta segu sügavkülma. Külmumise ajal võid ca 30–45-minutiliste vahedega vahepeal sorbetti läbi segada või mikserdada, et külmudes jääkristalle liiga palju ei tekiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles