Üürivõlgnike nimesid laiemalt avaldada ei tohi

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korteriühistute liidu juhatuse liige Urmas Mardi leiab, et võlgnike nimed võiksid siiski täiesti avalikud olla.
Korteriühistute liidu juhatuse liige Urmas Mardi leiab, et võlgnike nimed võiksid siiski täiesti avalikud olla. Foto: Liis Treimann

Korteri- ja kommunaalmaksete võlgnikke tohib avalikustada ühistusiseselt, aga mitte nii, et võlgnikest laiemalt teada antakse, otsustas andmekaitse inspektsioon.



Andmekaitse inspektsioon on saanud tänavu 12 kirjalikku pöördumist korteriühistutes maksete eest võlgu jäänud inimeste andmete avalikustamise kohta.

Inspektsiooni nõuniku Maar­ja Kirsi sõnul on pöördujate seas nii võlgnikke, kelle andmeid on ühistud avalikuks teinud, kui ka korteriühistuid, kes tahavad teada, mida tohib või ei tohi teha. Lisaks kirjadele on võlgade avalikustamise teema toonud inspektsioonile hulgaliselt telefonikõnesid.

Tänavu märtsis kinnitas andmekaitse inspektsiooni peadirektor juhise, kuidas korterivõlglaste avalikustamine võib toimuda isikuandmete kaitse seaduse nõudeid järgides. Dokument koostati koos Eesti Korteriühistute Liiduga.

Juhist koostanud komisjonis osalenud korteriühistute liidu juhatuse liikme Urmas Mardi sõnul oli võlgnike avalikustamise praktika liiga segane ja juristid tõlgendasid isikuandmete kaitse seadust erinevalt.

Dokumenti oli vaja, et seadust mõistetaks ühtmoodi. Tulemuseks on aga see, et võlglaste avalikustamise võimalused on varasemaga võrreldes kahanenud.

Samas on kehtiv seadus Mardi hinnangul liiga jäik. «See teema on väga sensitiivne, ent mina arvan, et võlgnikke võiks siiski avalikustada pärast esialgset hoiatust ka laiemalt, juhul kui majas on olemas konkreetne kord, kuidas võlgnevusi menetletakse. Võlgnik on oma kohustuses ise süüdi. Miks peaks seda võlgnevust siis varjama?»

Mardi hinnangul on võlgade avalikustamise võimalus oluline hoob korteriühistute käes, et maksedistsipliini parandada, ning seda eriti praegusel ajal.

Ta tõdes aga, et kehtiv seadus ja andmekaitse inspektsiooni juhend võimaldavad võlgnike andmed avalikustada üksnes piiratult, nii et keegi teine peale sama ühistu liikmete ei pääse selle teabe juurde. Kuidas uue korra alusel toimuv majasisene avalikustamine võlglasi distsiplineerib, selle kohta korteriühistute liidul statistikat ei ole.

Andmekaitse inspektsiooni nõunik Maarja Kirss ütles, et korterivõlglaste andmete avalikustamise küsimus ei ole tekkinud tänavu, ent probleem on endiselt aktuaalne. Ühtegi ettekirjutust ei ole inspektsioon korteriühistutele sel teemal tänavu koostanud, kuna puudused on kõrvaldatud juba inspektsiooni esmase pöördumise järel.

Kuidas avaldada

•    Ühistu ei tohi võlgnike nimesid laiemale avalikkusele avaldada.
•    Ühistusiseselt tohib võlglaste nimesid avaldada.
•    Võlglaste nimesid võib avaldada näiteks ühistu liikmetele saadetaval arvel.
•    Ühistu liige võib pöörduda juhatuse poole, et tutvuda võlglaste kohta käivate raamatupidamisdokumentidega.
•    Võlglaste andmete avaldamine üldavalikus internetis pole lubatud, erandiks on ühistu sisevõrk, mis on kättesaadav vaid ühistu liikmetele.
•    Ei ole lubatud avaldada võlglase andmeid tema nõusolekuta nt tema tööandjale, töökaaslastele, sugulastele ega sõpradele.
•    Võlglaste avaldamine hoone teadetetahvlil, näiteks trepikojas, pole lubatud, sest sellele pääsevad juurde ka võõrad. On keelatud niiviisi avaldada isegi üksnes võlglastest korterite numbreid.
•    Kui võlgnik pole füüsiline isik, vaid näiteks firma, ei piira isikuandmete kaitse seadus andmete avaldamist.
Allikas: AKI juhis korterivõlglaste avaldamisest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles