Marjulised süüdistavad Soome firmat inimkaubanduses

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marjulised metsas. Illustratiivne foto.
Marjulised metsas. Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Soomes Saarjärvis töötanud 50 Tai päritolu marjakorjajat on pöördunud politseisse väites, et nad on inimkaubanduse ohvrid. Advokaadi hinnangul on tegemist väga keeruka juhtumiga.

Soomes töötanud marjulisi esindab advokaat Ville Hoikkala, kirjutab Yle. «Marjakorjajate sõnul laenas ettevõte Ber-Ex Oy neile väga kõrge intressiga raha, et inimesed saaksid Soome marjule sõita. Inimesed sõitsidki, et marju korjates võlg ära tasuda,» selgitas Hoikkala probleemi.

Hooajatöölised kardavad nüüd, et nad ei suuda maksta firmale võlga ära. «Nad tunnevad, et neile anti Tais valet informatsiooni selle kohta, kui palju nad võivad Soomes teenida,» selgitas advokaat ning lisas, et Ber-Ex on marjulistele andnud ka vastuolulist infot selle kohta, kui palju ikkagi firmale raha võlgnetakse. Samuti olevat marjulistele jäetud vale mulje, et neil on kindel leping.

Samal ajal on Ber-Ex juht Kari Jansa marjuliste väited ümber lükanud.

Soome seaduste järgi ei ole marjulised palgatöötajad. Nad korjavad endale marju ja müüvad neid iseseisvalt edasi, selgitas advokaat. «Võimalikku inimkaubanduse juhtumit siiski uuritakse. Saarijärvi politsei on käitnud väga professionaalselt,» lisas Hoikkala.

Uurimise lõppemiseni peavad võõrtöölised Soome jääma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles