Kuhu riputada tuhanded reisil tehtud fotod?

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Nii Eestist kui ka välismaalt leiab kümneid fotode jagamise keskkondi, kus on mugav ka kaugel elavale sõbrale reisil klõpsitud pilte näidata.

Reisilt tulles on kott lisaks suveniiridele täis ka fotosid. Tõsi, need ei võta seal rohkem ruumi kui reisile minnes, ent mälukaardil on sadu, kui mitte tuhandeid fotosid, mida nüüd sõprade-tuttavatega jagada tahaks. Kuid et igaühele eraldi albumi näitamine nõuab aega, saab pildid internetti laadida ja nendega niiviisi ka kaugemal elavaid sõpru rõõmustada.



Nii Eestist kui välismaalt leiab kümneid fotode jagamise keskkondi, mis kõik veidike erinevad, pakuvad aga sisuliselt sama teenust. Fotosid on võimalik hõlpsasti internetti laadida, iga album ja pilt saavad konkreetse aadressi ja nii on lihtne sõpradega reisimuljeid jagada.



Flickr – tõsisele fotohuvilisele



Ilmselt tuntuim fotokeskkond on Flickr. Aadressil www.flickr.com jagavad pilte sajad tuhanded inimesed üle maailma. Kui põhiteenuste osas ollakse kõigile tasuta, siis suuremate mahtude korral on Flickr tasuline. 25 dollari ehk umbes 275 krooni suurune aastamaks tagab piiramatu arvu albumeid ja fotosid, suuremahuliste originaalfailide säilitamise, statistika ja muud, millest kasu eelkõige tõsisele fotohuvilisele.



Nagi – piltidega võistlustulle



Üks tuntumaid Eesti fotokeskkondi on Nagi.ee. See tasuta teenus pakub kõigile liitujaile võimaluse üles laadida pilte kogumahus kuni üks gigabait. Üles saab laadida – olenevalt kvaliteedist – kümnete reiside fotosid. Et neid oleks mugav sõpradele näidata, saab Nagi.ee’s koostada sõprade nimekirju ja rühmi, pilte, mida ei soovita näidata kõigile, võib aga salasõnaga kaitsta. Aeg-ajalt korraldatakse Nagis fotokonkursse, näiteks kontorirottide traditsioonilise jooksuvõistluse Rat Race’i oma.



Foto24 – vaadatavus loeb



Veel üks kodumaine teenus, mis lubab oma reisifotod tasuta veebi laadida. Foto24.ee puhul on huvitav, et igale kasutajale eraldatud maht sõltub sellest, kui palju tema pilte vaadatakse. Seetõttu on kasulik fotosid avalikult jagada ja ohtralt sõpru pilte vaatama kutsuda. Seeläbi kasvab ka eraldatud serveriruum ja üles saab laadida aina rohkem fotosid. Alustuseks piisab muidugi kõigile lubatud kahest gigast ruumist suurepäraselt. Sinna mahub suur hulk originaalkvaliteediga pilte, hinnanguliselt 3000–6000. Nagu konkureerivate teenustepakkujate juures, on siingi võimalik fotod albumitesse rühmitada ja neid siis hõlpsalt jagada. Kui aega üle, võib lihtsa nupulevajutusega sirvida suvalises järjekorras kõigi teiste kasutajate avalikke pilte.



Fotki – lae palju jaksad



Peakorteriga New Yorgis, ent ka Tallinnas 40 inimesele tööd andev Fotki.com on üks suuremaid fotosaite maailmas. Eestist pärit külastajatel laseb Fotki üles laadida piiramatu arvu fotosid, luua eri albumeid ning lisateenuste abil tellida ka näiteks paberpilte. Lisaks fotodele saab üles laadida reisil tehtud videoklipid.



Elioni digiTV – fotod teleriekraanil



Elioni digiTV vahendusel on võimalik fotosid näidata sootuks uut moodi. Laadides fotod oma Hot.ee konto kaudu internetti, saavad Elioni digiTV kliendid neid vaadata kodus teleriekraanilt. Selleks peab muidugi andma vastava loa, tehes albumi kas kõigile kättesaadavaks või parooliga kaitstuks. Suurelt teleekraanilt on pilte eriti mugav jälgida siis, kui kõik huvilised väikese arvutiekraani taha ära ei mahu.




Näpunäiteid



•    Vaata kriitilise pilguga – kuigi fotosid saab üles laadida sadade kaupa, pole mõtet sõpru-tuttavaid piinata. Lae üles ainult head fotod.


•    Võimalusel töötle – kuigi tänapäeva fotokaameratest tulevad igati korralikud pildid, vajavad nad pahatihti värvide korrigeerimist. Oskuste ja tarkvara olemasolul on kindlasti kasulik üleslaadimiseks seatud fotod ka selle pilguga üle vaadata.


•    Pane piltidele nimed ja allkirjad – failinimi ei ütle kellelegi midagi. Pealkirjasta ja allkirjasta oma fotod.


•    Kasuta üleslaadimiseks tarkvara – enamik fotosaite lubab pilte laadida oma veebilehe kaudu. Suure hulga piltide puhul on see aga ebamugav ja aeganõudev. Pildikeskkonnad on tihti loonud tarkvara, et laadida üles suurem hulk pilte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles