Alustab arvutiteaduse tippkeskus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutiteaduse tippkeskuse avamine on 18.-19. septembril Tallinnas, lähem teave http://cs.ioc.ee/excs/.
Arvutiteaduse tippkeskuse avamine on 18.-19. septembril Tallinnas, lähem teave http://cs.ioc.ee/excs/. Foto: Stanislav Moshkov

Euroopa Liidu struktuurifondidest on rahastuse saanud arvutiteaduse tippkeskus EXCS (Estonian eXcellence in Computer Science), mis koosneb Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) küberneetikainstituudi, Cybernetica ASi ja Tartu Ülikooli teadlastest ning katab suurema osa Eestis tehtavast arvutiteadusest.

Tippkeskus konsolideerib ja edendab Eesti arvutiteadust kuuel alal: programmikeeled ja -süsteemid, turvalisus, tarkvaratehnika, teadus- ja inseneriarvutused, bioinformaatika ning inimkeeletehnoloogia.

Erieesmärkideks on tugevdada eri asutuste juures paiknevate uurimisrühmade teaduspotentsiaali eriti nendevahelise koostöö kaudu, suurendada rühmade teadustulemuste mõju rahvusvahelisele teaduskogukonnale, tööstusele ja ühiskonnale, populariseerida neid tulemusi avalikkuse ees ning toetada rühmade jätkusuutlikkust.

Püramiidi tipp

Arvutiteadus on info- ja kommunikatsioonitehnoloogiate tarkvarapoole alusteadus. Eesti on selles teadmistepõhise majanduse võtmevaldkonnas saavutanud märkimisväärset edu, kuid see ei ole jätkusuutlik tarkvaratehnoloogilise kompetentsi püramiidi tipu ehk vastava kõrghariduse ja teaduse püsimise ja edenemiseta.

Just sellele ongi tippkeskus suunatud, arendades nii arvutiteaduse alussuundi, nagu programmeerimisteooria, turvatehnikad ja algoritmika, kui ka tööstuslikku tarkvaratehnikat ning interdistsiplinaarseid arvutusteadusi, nagu bioinformaatika ja arvutuslingvistika. Hõlmavat infoühiskonda toetab keskus iseäranis eesti keeletehnoloogia edasiviimise kaudu.

Tulevikule orienteeritud

Arvutiteaduse tippkeskus on väga selgelt tulevikule orienteeritud. Tippkeskuse koosseisu kuulub teadlasi igas vanuses. Nende hulgas on kolm väärikat Eesti Teaduste Akadeemia liiget: Ülo Jaaksoo, Enn Tõugu ja Haldur Õim. Kuid keskuse tuumiku moodustab noor põlvkond juhtivaid teadlasi. Keskus soovib ka parandada arvutiteaduse tuntust ja renomeed eriti koolinoorte seas ning meelitada neid seda õppima, samuti tihendada otsesuhtlust tarkvaratööstuse ja ülikooli vahel.

Tippkeskuse läbiv prioriteet on rahvusvaheline nähtavus aktiivse pariteetse osaluse kaudu globaalses teaduselus.

EXCSi maksumuseks seitsmeaastase projekti vältel on ligi 70 miljonit krooni ning struktuurifondid toetavad seda 95% mahus. Eesti riik lisab 3,8 miljoni kroonise toetuse ja käibemaksuhüvituse.

Akadeemik Nikolai Alumäe 1960. aastal asutatud multidistsiplinaarne küberneetikainstituut on arvutiteaduses Eesti juhtivaks institutsiooniks ning koordineerinud selle ala üleriigilisi koostööalgatusi. Instituudi eritugevusteks on loogika ja semantika, ontoloogiatehnika, automaatne tarkvaratehnika inseneriarvutusteks ning eesti kõnetehnoloogia.

Cybernetica AS on 1997. aastal asutatud spin-off-firma, mille infoturbe uurimisüksusel on suur krüptoloogiaalane kompetents ja üksus on aktiivselt osalenud muu hulgas Eesti digiallkirja ja e-valimiste süsteemide loomisel.

Tartu Ülikool osaleb keskuses oma arvutiteaduse instituudi kaudu, kus tehakse uuringuid paralleelsetest ja teadusarvutustest, bioinformaatikast, äritarkvaratehnikast ning arvutuslingvistikast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles