Kõrgenenud vererõhk rikub tervise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aroonia
Aroonia Foto: Peeter Langovits

Eestis on kõrge vererõhk probleemiks ka noortel. Samas on inimese enda käes võimas relv, et haigust kontrolli all hoida.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloogiakeskuse juhataja professor Margus Viigimaa sõnul peab iga täiskasvanu teadma oma vererõhku. «Et mitte ühel päeval üllatusega märgata, et vererõhu väärtused on paigast ära, peab ka terve ja noor inimene vähemalt korra aastas vererõhku mõõtma,» mainib Viigimaa.



Arst soovitab vererõhule erilist tähelepanu pöörata juhul, kui peres on esinenud kõrgvererõhktõbe, südameinfarkti või ajuinsulti ning kui vererõhu näitajad on piiripealsed (130–139/85–89 mm Hg). Vererõhktõbi on umbes 95 protsendi ulatuses pärilik ja 5 protsendil põhjustatud mõne muu organi haigusest.



Viigimaa rõhutab, et inimese enda käes on väga võimsad relvad, et haigust kaua kontrolli all hoida.



 «Regulaarne kehaline koormus annab ravimitega sarnase vererõhu languse,» kinnitab ta. Vererõhku saab tükk aega kontrolli all hoida tervisespordi abil, ilma ravimeid võtmata. Kümme kilo kehakaalu langust langetab näiteks vererõhku 10 mm Hg.



Kindlasti peab vähendama soola kogust toidus. «Eestlased armastavad soolast toitu, meie toit on mitu korda soolasem kui peaks olema, nendib Viigimaa. Soovitatav soolakogus täiskasvanul on 5 g ööpäevas. Kurja juureks on soolas sisalduv naatrium, mis tõstab vererõhku, suurendab südameinfarkti ohtu ning põhjustab liigse vedeliku kogunemist organismi. Eelistama peaks pansoola, kus osa naatriumist on asendatud magneesiumi ja kaaliumiga.



«Kõige paremini mõjub vererõhule piisav uni, kehakaalu langetamine, kehaline koormus, stressi vähendamine ja soolaste toitude vältimine,» räägib arst.



Abi otsitakse ka looduslikest vahenditest. «Minu kogemus ütleb, et vaid üksikud looduslikud vahendid aitavad,» nendib Viigimaa. Patsiente on aidanud arooniatee ja -mahl ning jõhvikad.



Kuna ligi 40 protsendil Eesti elanikel on kõrgenenud vererõhk, tasub muretseda vererõhuaparaat. Aparaadi ostmisel tuleb kontrollida Euroopa kvaliteedisertifikaadi olemasolu. Osta tasub pigem apteegist kui postimüügist. «Kõige odavamate aparaatide tööiga ei pruugi olla pikk,» tõdeb Viigimaa.



Meditsiiniajakirjas Lancet äsja avaldatud uuringu andmeil sureb maailmas enneaegselt üle 7,6 miljoni inimese kõrgvererõhust tingitud haiguste tagajärjel. Samuti on kõrgvererõhk oluline alalise töövõimekaotuse põhjustaja. Eriti tõsist probleemi kujutab kõrgvererõhk üleminekumajandusega riikides.



Vererõhk



•    Normaalne vererõhk 90 mm Hg


Kõrgvererõhktõbi


•    Kõrgvererõhktõbi on tavaliselt iseseisev haigus, mille teket soodustavad:


•    liigne kehakaal


•    stress ja vaimne pinge


•    vähene kehaline koormus


•    liigne alkoholipruukimine


•    suitsetamine


•    valed söömisharjumused


Vererõhu mõõtmine


•    Enne vererõhu mõõtmist ei tohi vähemalt pool tundi kohvi juua ega suitsetada.


•    Enne vererõhu mõõtmist tuleb istuda vähemalt viis minutit rahulikus asendis.


•    Käsi, millel hakatakse vererõhku mõõtma, tuleb asetada lauale, südame kõrgusele, peopesa ülespoole.


•    Vajadusel tuleb mõõta vererõhku mitu korda paari minuti järel.


Allikas: «Kõrge vererõhk. Kuidas kaitsta südant?» OÜ Lege Artis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles