Süda vajab sporti ja toitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Viigimaaa
Margus Viigimaaa Foto: Postimees.ee

Kuidas hoiate südant tervena?

Vastab Põhja-Eesti Regionaalhaigla ülemarst Margus Viigimaaa:



Südamehaiguste sagenemise kolm peamist põhjust on suitsetamine, kõrgenenud vererõhk ja suur kolesteroolisisaldus.



Iga inimene peaks endale leidma sobiva spordiala. Alustada võib kõndimisest, kepikõnnist või tööle jalgsi minemisest ning kasutada liftide asemel treppe, kõik need väiksed asjad annavad palju südametervisele.



Mina mängin tennist, varem suusatasin ja tegin rohkem rattasõitu. Nüüd olen lausa fanaatiliselt hakanud tegelema tervisespordiga. Panna üks tervisesportlane kinnisesse ruumi ja hoida teda seal mõnda aega, see on talle kõige suurem karistus!



Olen sõitnud Vasaloppetit ja Tartu maratoni palju kordi. Leian, et elukvaliteet on nüüd hoopis midagi muud kui varem, nii füüsiline kui ka vaimne võimekus  on muutunud sporditegemise tõttu mitu korda paremaks.



Kõige olulisemaid asju südametervise juures on toitumine. Lõuna-Euroopa riikide ja Jaapani elanikel on väga vähe südamehaigusi, sest seal on loomseid rasvu toidus vähe, süüakse palju puu- ja juurvilja, toidus on palju antioksüdante. Juuakse palju rohelist teed, kasutatakse taimeõlisid ja süüakse kala. Meie oleme harjunud sealihaga ja toidud kipuvad olema soolased ning paljud ei taha üldse puu- ja juurvilja süüa.



Valin toitu, minu elurežiim on paraku kiire, olen sageli kas konverentsidel või loengutel ja siis tulen hiljem haiglasse tagasi. Tervislikult süüa ei olegi nii lihtne. Aga mul on alati midagi kaasas, näiteks porgandid. Toidukordade vahe ei tohi jääda liiga pikaks, sest ebaregulaar­ne söömine võib tekitada nii südame- kui ka maohaigusi. Üritan nii, et üle nelja tunni vahet ei oleks. Ka joon ma päris korralikult vett. Korraga ei söö palju, sest siis töövõime langeb. Veejoomine lisab energiat.



Tööpinge on läinud suureks, peame kõik leidma ja otsima tasakaalu. Minule annab sport tasakaalu. Samuti olen muusikahuviline – mängin kitarri ja laulan natukene, see annab tohutu elamuse. Ma ei kujuta ette, kui inimesel on väga suur koormus tööl ja tal ei ole vastumõjusid.


See tund aega, mis spordile kulutatakse, tuleb suurenenud töövõimena tagasi ja elukvaliteet paraneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles