Kaugloetavad vooluarvestid tulevad detsembris 2010

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanade voolumõõtjate väljavahetamist tuleb veel üle aasta oodata.
Vanade voolumõõtjate väljavahetamist tuleb veel üle aasta oodata. Foto: Ain Protsin.

Eesti Energia Jaotusvõrgu teatel saab esimesi kaugloetavaid vooluarvesteid paigaldama hakata järgmise aasta detsembris.


Eesti Energia Jaotusvõrgu teatel esitati konkurentsiametile projektiplaan kaugloetavatele elektriarvestitele üleminekuks ning ettevõte on valmis korraldama rahvusvahelise hanke arvestite soetamiseks ja paigaldamiseks.



Kaugloetavate arvestite ülemineku plaani heakskiitmisel korraldab jaotusvõrk suuremahulise rahvusvahelise hanke, mille läbiviimine võtab kuni pool aastat aega.



Esimesed kaugloetavad arvestid saaks ettevõtte hinnangul paigaldada järgmise aasta detsembris. Arvestite paigaldamise kiirus on kuni 800 arvestit päevas ning kokku läheb väljavahetamisele üle poole miljoni arvesti.



Jaotusvõrgu juhataja Tarmo Mere sõnul võimaldaks kiirendatud korras kaugloetavatele arvestitele üleminek hoida kokku 100 miljonit krooni.



«Seadus nõuab arvestite taatlemist, kuid valdav enamus antud hetkel taatlemistähtaja ületanud arvestitest oleks tulenevalt nende vanusest mõistlik hoopis välja vahetada,» märkis Mere.



Samas tuleks need arvestid aastaks 2013 vastavalt elektrimajanduse arengukavale jälle igal juhul uute, kaugloetavate vastu vahetada.



Mere sõnul pole vahepealne vanadesse arvestitesse investeerimine majanduslikult otstarbekas ja seetõttu otsustati kaugloetavatele arvestitele kiirendatud korras üle minna.



Kaugloetavate arvestite paigaldamist alustatakse nendest klientidest, kelle arvesti on taatlemisaja ületanud. J



uhtudel, kus kliendil tekib kahtlus taatlustähtaja ületanud arvesti mõõtetulemuse õigsuses, asendab Jaotusvõrk arvesti koheselt korrektse mõõtesüsteemiga.



Kaugloetav arvesti vabastab kliendi näidu teatamisest ja aitab vähendada elektrikulusid. Võidab ka elektriettevõte, sest vähenevad elektrinäitude kontrollimise kulud ja tõhustub ka elektrivarguste avastamine.



Andmed liiguvad kliendi ja elektriettevõtte vahel elektroonselt, mille põhjal koostatakse arved.



Lisaks võimaldab kaugloetav elektriarvesti veel mitmeid lisavõimalusi nagu oma energiatarbimise analüüs reaalajas, sellest tulenevalt parima hinnapaketi valik ning oma elektritarbimise harjumuste suunamist.



Lisavõimalustena on võimalik arvestile liita automaatse rikketeate funktsioon, mis teavitab nii klienti kui jaotusvõrku antud piirkonna elektrikatkestusest või rikkest mõõteseadmes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles