Praxis ennustab alampalga 600-kroonist kasvu

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Poliitikauuringute keskuse Praxis töö- ja sotsiaalpoliitika analüütik Andres Võrk prognoosib varasemate aastate kogemusele tuginedes järgmise aasta alampalga tõusuks 600 krooni, mis tõstab alampalga 4200 kroonini.

Iga aasta varasügisel algab pingeline alampalga läbirääkimiste aeg ametiühingute, mida esindab Eesti Ametiühingute Keskliit ja tööandjaid esindava Eesti Tööandjate Keskliidu vahel.

Andres Võrk nendib, et enamasti jõuab esimesena avalikkuse ette ametiühingute palganõudmine, mis sellel aastal on 5000 krooni.

«Tööandjad reageerivad tavaliselt pisut hiljem ja loomulikult alati tagasihoidlikuma väljaütlemisega. Seekord on siis tehtud esimene pakkumine 4000 krooni,» lisab analüütik.

Varasemate aastate läbirääkimiste kogemuse põhjal võib Võrgu sõnul prognoosida ka selle aasta läbirääkimiste tulemuse.

Võrk osutab, et viimasel kahel aastal on tööandjate pakkumine olnud keskmiselt kolm protsenti madalam ning ametiühingute nõudmine ligi kümnendiku võrra kõrgem, kui läbirääkimiste lõppresultaat.

«Suurema järeleandmise palgaläbirääkimistel on alati teinud ametiühingud.»

Näiteks eelmisel aastal tööandjate pakutud ja ametiühingute soovitud palga erinevusest andsid ametiühingud lõpuks järgi neli viiendikku ja tööandjad ühe viiendiku.

«Seega võttes arvesse viimaste aastate käitumismustri, siis on prognoositav alampalk läbirääkimiste tulemusena 2008. aastal 4200 krooni ehk siis tõus 600 krooni,» leiab Võrk.

Uus alampalk moodustaks rahandusministeeriumi prognoositud keskmisest palgast 33 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles