Miks on naised tihedamini haiguslehel kui mehed?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised viibivad tihemini haiguslehel kui mehed.
Naised viibivad tihemini haiguslehel kui mehed. Foto: Caro / Scanpix

Norras on viimasel ajal pead murtud selle üle, miks töötavad naised viibivad aina rohkem ja rohkem haiguslehel, näiteks mullu oli naiste keskmine haiguslehel viibitud aeg üle 15 päeva, meestel aga vaid üheksa päeva.

E24.no pakub välja omapoolsed selgitused.

1. Naistel on kehvem töömoraal, sest pühenduvad rohkem perele. Kui igapäevaelus jääb aega napiks, on üks võimalus seda lahendada haiguspäevadega. Mehed tegutsevad sellises olukorras aga vastupidi ja lasevad pereelul kannatada.

2. Naistel on kehvem töömoraal, sest karjääri tegemine on niikuinii võimatu.

3. Naised jäävad rasedaks. Suur osa 20-39-aastastest naistest jääb haiguslehele raseduse või selle tõttu vähenenud töövõime pärast.

4. Naised töötavad rohkem aladel, kus haiguslehel viibimine on levinud. Näiteks tuleb tervishoiu- ja hooldustöötajatel tihti tõsta raskeid asju ja tegutseda väga kiiresti, see tähendab, et väiksemagi tervisehäda korral tuleb jääda koju.

5. Naised töötavad rohkem ametikohtadel, mille tööaeg pole paindlik. Kõrgematel ametikohtadel, mis on tihti meeste päralt, on lihtsam öelda, et mind täna kontoris pole, kuid interneti vahendusel saab suhelda. Mida väiksema paindlikkusega töö, seda tõenäolisem on, et haiguse korral tuleb võtta haigusleht.

6. Füüsiliselt rasked ja ühekülgsed tööülesanded mõjuvad naistele kurnavamalt, sest nad on meestest füüsiliselt nõrgemad. Kurnavate tööde sekka kuuluvad ka koristus ja hooldusteenused, kus naised on tugevas ülekaalus. Nii on üsna loomulik, et haigusi esineb rohkem ja eriti siis, kui tegemist on vanemate naistega.

7. Mitmed vanemad naisterahvad on majanduslikel põhjustel sunnitud täiskohaga töötama, kuigi see neile enam jõukohane pole. Liigse pingutuse tulemuseks on jällegi haigus.

8. Naiste töövõime on väiksem, sest koduste toimetuste tõttu ei jää neil aega lõõgastumiseks.

9. Naiste seas on rohkem üksikvanemaid.

10. Naistele pole probleemiks võtta haigusleht ka tööl ettetulnud konfliktide tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles