Enim uusi erialasid ootab sügisel õppureid Eesti Maaülikoolis

Eve Kruuse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dokumentide vastuvõtt Tartu Ülikooli.
Dokumentide vastuvõtt Tartu Ülikooli. Foto: Kalev Saar

Lisaks Eesti Maaülikoolile algab vastuvõtt täiesti uutele erialadele ka Tallinna Ülikoolis ja Tallinna Tehnikaülikooli Tartu kolledžis.

Maaülikooli avalikkussuhete peaspetsialisti Sirje Pärismaa sõnul saab maaülikooli päevases bakalaureuseõppes uute tasuliste erialadena õppida iluaiandust, taastuvenergeetikat ja taastuvenergia ressursse. Viimast on võimalik õppida ka kaugõppes.

Teise uue erialana saab kaugõppes õppida põllumajandusettevõtte majandamist. Rakenduskõrghariduserialana avatakse esimest korda tehnotroonika.

Iluaiandus nüüd ülikoolis

Pärismaa sõnul on uute erialade avamise tinginud nii tööandjate ootused kui ühiskonna arengud. «Iluaiandus tuli näiteks seetõttu, et Eestis on massiliselt ehitama hakatud ja on selge, et tuleb ka aedu, haljasalasid ja parke kujundada,» ütleb Pärismaa. «Siiani on iluaiandust ainult kutsehariduse tasemel õppida saanud.»

Suundumus taastuvenergia erialadele on Pärsimaa sõnul põhjustatud sellest, et praegu on taastuvenergia osa Eestis väga väike, Euroopa Liidu direktiivide järgi peab see aga järjest suurenema.

Iluaiandus võiks Pärismaa sõnul sobida noorele, kel on armastus looduse vastu, ilumeel ja soov ennast ümbritsevat kaunimaks muuta.

Taastuvenergia erialad nõuavad tema sõnul insenerimõtlemist.

Tallinna Ülikooli (TLÜ) pressiesindaja Krista Männa sõnul saab TLÜs alates sügisest õppida bakalaureuse- ja magistriõppes kunstiteraapiate eriala.

Uus eriala kujutab Männa sõnul endast kunsti ja tervise vaheliste seoste uurimist ning kunsti terapeutilise rakendamise põhimõtete ja praktiliste oskuste omandamist.

Eriala sobib Männa sõnul loominguliselt avatud ja eelneva kunstikogemusega inimestele.

Õpingud lõpetanuid ootavad muu hulgas alad, mis on seotud tervise edendamise, ravi, rehabilitatsiooni, rekreatsiooni ja meeskonnatööga.

Lisaks muutub TLÜs rahvusvaheliseks ingliskeelne uusmeedia-alane magistriõppe eriala interaktiivne meedia ja teadmuskeskkonnad.

Eelmisel sügissemestril avatud eriala saab sügisest õppida veel paaris teises Euroopa ülikoolis, näiteks Suurbritannias ja Türgis.

«See tähendab, et ülikoolid veavad ühist õppekava. Üliõpilased õpivad loengutes veebiülekannete vahendusel, kuid saavad vahel ka kokku,» selgitab Männa.

Tallinna Tehnikaülikooli vastuvõtu turundusjuhi Maris Lehtmetsa sõnul täieneb TTÜ Tartu kolledžis erialade nimistu kahe uue eriala võrra. Bakalaureuseõppes alustab tootearenduse ja tootmistehnika eriala.

Lehtmetsa sõnul õpitakse üldaineid esimesel aastal Tartus, hiljem toimub õpe Tallinnas TTÜ mehhaanikateaduskonnas, kus on valida viie spetsialiseerumise vahel: tootearendus, tootmistehnika, materjalitehnika, transporditehnika või laevaehitus.

Rakenduskõrgharidusõppes on uus eriala automaatika- ja elektroonikasüsteemid, et õpetada välja praktikuid, kes oleksid võimelised välja töötama ja praktikas rakendama keskkonnasõbralikku ning majanduslikult efektiivset automatiseeritud tootmist. Õpe toimub lõpuni Tartus.

TÜs uusi erialasid pole

Tartu Ülikooli vastuvõtu peaspetsialisti Kaja Karo sõnul ei avata TÜs sügisel ühtegi uut eriala, küll on aga muudatusi mõningates õppekavades. Näiteks on Karo sõnul reformitud avatud ülikoolis majandusteaduse õppekava sisu ja nime, mistõttu toimub vastuvõtt ettevõttemajanduse õppekavale.

Eesti Kunstiakadeemia turundusjuhi Solveig Jahnke kinnitusel ei avata ka kunstiakadeemias uusi erialasid. Seevastu lisandub sügisest lisaks urbanistika ingliskeelsele magistriõppekavale rahvusvaheline animatsiooni magistriõpe, mille juhtiv professor on Priit Pärn.

---------------------------------------------

Tallinna Tehnikaülikool

• Üks inimene saab kandideerida kahele riigieelarvelisele (RE) ehk tasuta ja ühele riigiarvevälisele (REV) ehk tasulisele õppekohale.

• Dokumentide vastuvõtt RE kohtadele toimub sisseastumise infosüsteemis SAIS (www.sais.ee) 26. juunist 11. juulini, REV kohtadele päevases õppes ja kaugõppe erialadele 26. juunist 15. augustini.

• Kohapeal saab esitada dokumente RE kohtadele 26. juunist 11. juulini, REV ja kaugõppe kohtadele 26. juunist 11. juulini ja 8.–15. augustini.

• Avatud ülikooli õppesse saab dokumente esitada 27. augustist 17. septembrini.

• Sisseastumiskatsetele saab registreeruda 26.–28. juunini.

• Vastuvõtupunktid TTÜ kolledžites on avatud 26. juunist 11. juulini ja 8.–15. augustini.

Tallinna Ülikool

• Üks inimene saab kandideerida kahele erialale. Dokumentide vastuvõtt algab 25. juunil SAISis.

• 2. juulist saab dokumente tuua vastuvõtulaudadesse TLÜ peamajas ning ülikooli Haapsalu ja Rakvere kolledžis.

• Erialadele, kus on nõutav vastuvõtueksami tegemine, võetakse dokumente nii SAISis kui ka vastuvõtulaudades 10. juulini.

• Erialadele, kuhu saab kandideerida üksnes riigieksamite alusel, võetakse dokumente 22. juulini.

Tartu Ülikool

• Üks inimene saab kandideerida ühele RE ja ühele REV õppekohale.

• Registreerumine päevase õppe rakenduskõrgharidus- ja bakalaureuseõppe sisseastumiseksamitele toimub aadressil www.ut.ee/sisseastumine 22. juunini.

• Sisseastumiseksamid toimuvad 29. juunist 5. juulini. Akadeemiline test on 26. juunil.

• Dokumente võetakse RE õppekohtadele rakenduskõrghariduse ja bakalaureuseõppe päevasesse õppevormi 9.–20. juulini, REV õppekohtadele 9.–27. juulini.

• Avatud ülikooli võetakse dokumente 6.–17. augustini.

• Õppekavadel, kus sisseastumiseksameid ei ole, saab dokumente esitada 24. augustini.

Eesti Kunstiakadeemia

• Üks inimene saab kandideerida kahele, eksameid teha ühele erialale. Dokumente saab esitada nii kohapeal kui SAISis 25.–29. juunini. Notariaalselt kinnitatud dokumendid võib saata ka postiga.

• Vestlusele registreeritakse dokumentide esitamisel, vestlused on 2.–3. juunil.

• Eksamikonsultatsioonid on 4. juulil. Sisseastumiseksamid vestluse edukalt läbinuile 5.–11. juulini.

• REV õppekohtadele kandideerimiseks tuleb esitada EKA õppeosakonda vabas vormis avaldus 23. juulist 13. augustini.

Eesti Maaülikool

• Üks inimene saab kandideerida kahele RE ja kahele REV õppekohale. Dokumentide vastuvõtt RE õppekohtadele päevases õppes on 26. juunist 12. juulini EMÜ peahoones.

• Dokumentide vastuvõtt REV õppekohtadele päevases õppes on26. juunist 26. juulini.

• Dokumentide vastuvõtt ja lepingute sõlmimine kaugõppes on 28. maist 12. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles