Kuivav turvas kisub Tartu Eedeni kiiva

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eedenis asuvas SuperBoxis on viltu vajunud põrandale toetuvad esemed silmanähtavalt viltu.
Eedenis asuvas SuperBoxis on viltu vajunud põrandale toetuvad esemed silmanähtavalt viltu. Foto: Margus Ansu

Kolme aasta eest Tartus avatud Eedeni keskuses on kokkuhoiu ja ehitusaegse kiirustamise koosmõjus viimase kuiva suvega põrandad sedavõrd kiiva keeranud, et ees seisab pooleaastane remontide hooaeg.

Eriti ilmekalt paistab põranda vajumine silma SuperBoxi poes, kus on moodustunud suisa mäekesed. Normatiivid lubavad põrandapinna ebatasasuseks paar millimeetrit kahe meetri peale, ent selles poes on kalle kohati isegi kümmekond sentimeetrit.

Kaupluse müüja Aivi (kes oma perekonnanime öelda ei soovinud) pajatas, et on olnud ka juhtumeid, kus ostja jätab pahaaimamatult lapsevankri mäekese otsa ja see sõidab oma teed. Et riiulid on poes upakil, ei jää müüjatel üle muud kui ka kaup upakil välja panna.

Ära on vajunud ka kaupluste kergseinad ja paigast rebitud ripplaed.

Sage Eedenis käija, Vennad Ehituse projektijuht Raivo Rõõm ütles, et ei tahaks kolleegide tööd arvustada, aga kui lagedesse praod tükivad tekkima, oleks kontrollimine küll vajalik.

Õhuke rahakott

Põrandate mure on teada ka Eedeni omanikule Tartu Tarbijate Kooperatiivile, mille haldusdirektor Tõnu Sooaru põhjendas hädasid sellega, et ehitamise ajal rajati põrandad otse pinnasele. Juba üle-eelmise aasta suvel hakkasid plaadid lahti murduma, kulminatsioon saabus aga mullu suvel.

Sooaru rääkis, et hoone karkass toetub vaiadele, on üle kontrollitud ja püsib kindlalt. Tallinna Marja poe laadset õnnetust tema kinnitusel siin karta ei ole.

Umbusklikel soovitas Sooaru hinnata teise korruse põrandat. «Külastajale mingit riski pole,» on ta veendunud.

Esimese korrusega on lood aga hullud – kui võtta kokku Sooaru, Tartu Projekti projektijuhi Kuulo Pluumi ja Tartu linnavalitsuse ehitusjärelevalve peainspektori Toivo Talvingu kommentaarid – järgmistel asjaoludel.

Eeden on ehitatud vanasse jõesängi ja hoone alla, eriti jõepoolses osas, on jäänud turbakiht, umbes 1,7 meetrit. Hoone ehitusel osa pinnast küll kooriti ja peale veeti 1,3 meetrit kruusa, mida ka masinatega tihendati.

Osalt jäi selle töö tegemine küll külma aega, aprillikuusse, ja kohati, nagu Pluum märkas, ei tihendatud pinnast mitte 30-sentimeetriste kihtide kaupa, nagu oleks pidanud, vaid veeti koormad kohale ja tihendati pealmist kihti.

Kuid põhilise põõna pani ikkagi see, et turbapinnas kuiva suve ja madala veetasemega kuivas ja vajus kiiresti kokku. Kaasa vajusid ka põrandad. Praeguseks on vajumine aeglustunud.

«Eks see ole tingitud ka sellest, et rahakott oli ikka õhuke,» resümeerib Sooaru. Saanuks ju kasutada lisavaiasid, panna neile kandma põrandatalad, millele omakorda oleks valatud põrandad. Ent see olnuks kallis, kallimgi kui ees ootav remont.

Pool aastat remonte

Sooaru nentis, et nüüd seisab ees remontide aeg: umbes pool aastat, mil esimese korruse põrandad taas sirgeks valatakse ja plaaditakse. Uuesti tegemist vajab viiendik kuni kolmandik esimese korruse põrandast. Laias laastus aatrium ja sellest jõe poole jääv osa.

Aega läheb pikalt seetõttu, et kogu ala ei saa käsile võtta korraga, sest keskus jääb tööle ja ka rentnikele tuleb leida asenduspinnad.

Eedeni kaubanduskeskus

• Avati novembris 2003

• Üldpinda 18 000 ruutmeetrit, rendipindu 14 000 ruutmeetrit

• Kaubanduskeskuse rajamine läks maksma 120 miljonit krooni

• Ehitas Rand ja Tuulberg TTK Kinnisvara OÜ tellimusel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles