Lihtsad nipid vee säästmiseks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraanivesi.
Kraanivesi. Foto: Toomas Huik.

Tallinna Vesi on kokku kogunud lihtsad nipid vee säästmiseks, mis võivad aidata lugejatel raha kokku hoida. Oma igapäevast veetarbimist vähendades võib üks leibkond säästa keskmiselt 1100 krooni aastas.


MAJAPIDAMISES:

*Pane pesu- ja nõudepesumasin käima alles siis, kui need on tervenisti täidetud. Võimalusel kasuta lühemaid pesutsükleid ja jahedamat vett - tänapäeva pesuvahendid pesevad ka jahedama veega pesu korralikult puhtaks. Nii säästad lisaks veele ka energiat.

*Kontrolli regulaarselt lekkeid ning likvideeri need esimesel võimalusel. Esmapilgul märkamatuks jäävaid veelekkeid saab tuvastada veearvesti näitu uurides, sest just seal peegeldub esimesena harjumuspärasest suurem vee tarbimine.

*Kraanide kasutamise järel sulge need hoolikalt ning ühtlaselt, et vältida asjatut veekulu.

Kas teadsid?

Tallinnas tarbiti 2008. aasta andmete põhjal ööpäevas keskmiselt 98 liitrit vett inimese kohta.

Energy Star tähisega nõudepesumasinad tarbivad ligi 40 protsenti vähem energiat kui tavalised nõudepesumasinad.

KÖÖGIS:

*Pestes nõusid käsitsi, ära lase veel samal ajal joosta. Kui Sul on kahe poolega kraanikauss, täida üks kraanikausi pool pesu- ning teine loputusveega.

*Kui siiski eelistad pesta nõusid voolava vee all, siis keera vee surve nõrgemaks ja vesi jahedamaks. Tänapäevased nõudepesuvahendid pesevad ka madalamatel temperatuuridel. Tasub meeles pidada, et jooksev kraan kulutab keskmiselt 9 liitrit vett minutis.

*Külma kraanivee joomiseks hoia veega täidetud anumat külmkapis, mitte ära lase veel joosta, kuni ta saavutab soovitud temperatuuri.

*Kasuta puu- ning juurviljade pesemiseks pesukaussi. Loputusvett saab hiljem kasutada taimede kastmiseks.

*Kui keedad tee või teiste kuumade jookide tarvis vett, vala veekeetjasse täpselt nii palju vett, kui parasjagu vajad. Selline teguviis säästab nii vett kui energiat.

*Kui tee- või kohvivee keetmisest jääb kuuma vett üle, siis selle asemel, et see lihtsalt kraanikausist jahtununa alla valada, püüa sellele leida rakendust. Vala järele jäänud kuum vesi näiteks pesemist vajavasse potti või pannile või sulata selle abil ülesse külmutatud juurvilja või hakkliha pakk.

*Mõistlik on kasutada toitu keetes vaid nii palju vett, kui parasjagu hädavajalik on. Näiteks kartuleid keetes pannakse vett ainult napilt üle kartulite.

*Toidu valmistamisel kasutage aedviljade keetmise asemel näiteks aurutamist. Lisaks vee säästmisele õnnestub nii paremini säilitada toidus olevaid vitamiine.

Kas teadsid?

Vähem kui 3 protsenti kodudesse jõudvast veest kasutatakse joogiks.


VANNITOAS JA TUALETIS:

*Eelista vanniskäigule dušši. Vannis pestes kulutad ligi 3 korda rohkem vett.

*Lühenda duši all käiku mõne minuti võrra. Kokkuhoid võib olenevalt dušiotsikust olla kuni 100 liitrit vett minutis.

*Keera hambaid või pead pestes, end raseerides või käsi seebitades vesi kinni. Sellega võid säästa ligi 40 liitrit vett päevas.

*Umbes ühe kolmandiku kodumajapidamises kasutatavast veest laseme sõna otseses mõttes WC-potist alla. Kui vähegi võimalik, eelista kahesüsteemset potti. Ei ole mõtet iga nupulevajutusega tervet ämbritäit vett raisata.

*Väldi harjumust visata ka köögipaber ning pabertaskurätikud WC-sse. Nii pead vähem vett peale tõmbama.

Kas teadsid?

Lekkiv kraan, millest tilgub 1 piisk sekundis, võib raisata rohkem kuni 25 liitrit vett päevas. See on lausa 9000 liitrit vett aastas. Nirisev kraan kulutab kuni 600 liitrit vett ööpäevas.

Veeleket tualetipotis avastada on tegelikult väga lihtne. Selleks lisa valamukasti veidi toiduvärvi. Juhul, kui valamukastist voolab tualetipotti värvi ilma loputamata, on tegemist lekkega.

Ligi 75 protsenti majapidamises tarbitavast veest kasutatakse just vannitubades. Kõige suurem veetarbija on tualett, kus kulub üle 40 protsendi rohkem vett, kui poti puhastamiseks tegelikult vaja on.

AIAS

*Parim aeg kastmiseks on varahommik või õhtu, mil õhutemperatuur on madalam - see aitab vältida aurustumist.

*Võimalusel kasuta kastmiseks eelnevalt kogutud vihmavett.
Kasta taimede juuri, mitte lehti. Lehti kastes aurustub vesi kiiremini.

*Eelista kastmisel automaatsele kastmissüsteemile ehk sprinklerile kastekannu.

*Et vältida surveprobleeme, ära kasta taimi võimalusel veetarbimise tipptundidel (kell 18.00 - 22.00)

Kas teadsid?

Sprinkler, mis pihustab minutis 19 liitrit vett, kasutab ühe tunniga 50 protsenti rohkem vett kui 10 tualetipuhastust, 2 viieminutilist dušši, 2 nõudepesumasina ning üks pesumasina töötsükkel kokku.

Suveperioodil kasutatakse ligi pool aias tarbitavast veekogusest.

_

* Arvutuse aluseks on võetud, et ühe kuupmeetri vee eest tuleb inimesel tasuda koos kanalisatsiooniteenuse ja 20-protsendilise käibemaksuga 32,87 krooni. Ühes kuupmeetris on 1000 liitrit, mis teeb 3,2 senti liitri kohta. Siiski tuleb arvestada, et tegemist on ligikaudse arvutusega, sest kogu vesi kanalisatsiooni ei lähe.

Kui ühes ööpäevas tarbib tallinlane keskmiselt ligi 98 liitrit vett, siis igakuiseks veearveks kujuneks 96,6 krooni ning aastas 1159,2 krooni. Kui inimene vähendab oma veetarbimist 40 liitri võrra, on tema päevane veekulu 58 liitrit ja igakuine teenustasu 57,2 krooni. Aastaseks kuluks teeb see 686 krooni ehk 473 krooni kokkuhoidu.

Et leibkonnas on keskmiselt 2,3 inimest, on ühe leibkonna aastaseks kokkuhoiuks pea 1100 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles