Pähemääritud tolmuimejast on õigus lahti öelda

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agressiivsetelt müügimeestelt tolmuimeja ostnud Vello.
Agressiivsetelt müügimeestelt tolmuimeja ostnud Vello. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Viimasel ajal on koduuksemüügiga tegelevad kaupmehed inimestele hulga peavalu valmistanud ja üha sagedamini jõuavad kahetsevate ostjate kaebused ka tarbijakaitsesse. Tarbijakaitse tuletab sellega seoses meelde, et sarnastest tehingutest on teatud tingimustel õigus taganeda.

Pealetükkivast müügimehest vabanemiseks ostetud tolmuimejast või veepuhastussüsteemist on inimesel võimalus taganeda kahe nädala jooksul. Samas, kui müügimees teeb tooteesitlust inimese enda kutsel, siis selline õigus ei kehti.

Teiseks paneb tarbijakaitse inimestele südamele, et nad ei laseks ennast osavatel müüjatel mõjutada. Agressiivsed ja ebaausaid võtted toote esitlemisel on keelatud.

Näiteks ei tohi müügiagent eirata palvet lahkuda ja mitte tagasi tulla. Samuti on keelatud rõhutada, et kaup on odav ainult selle inimese jaoks ja vaid sellel päeval. Õnge ei tasuks minna ka siis, kui müügimees hakkab kurtma oma raske elu ja väikese sissetuleku üle.

Kui kaup tundub siiski vajalik, tuleks enne tehingu tegemist üle küsida lõpphind, remondivõimalused, tarvikute ja varuosade soetamine ning tagastamise tingimused.

Lisaks tuleb enne ostu veenduda, et tegu on tõepoolest ausa müüjaga, mitte libakaupmehega. Selle selgitamisel aitab isikutõendi ja tegutsemisloa küsimine. Aus kaupmees peaks ostjale andma ka kirjaliku teatise lepingust taganemise tingimuste kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles