Mida tasub pidada silmas koolilapsele koti valimisel?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Lastehaigla füsioterapeud  Kirsti Pedak testis koolikotte.
Tallinna Lastehaigla füsioterapeud Kirsti Pedak testis koolikotte. Foto: Toomas Tatar/Postimees

Tallinna lastehaigla füsioterapeut ja Tallinna Ülikooli õppejõud Kirsti Pedak nentis, et koolikottide valik Eesti poodides on viimase viie aastaga märgatavalt paranenud, kuid ikkagi leidub heade kottide vahel ka selliseid asjandusi, mis koolikoti tiitlit ei vääri.

Pedak hindas Postimehe palvel Tallinna kaubamajas müüdavaid koolikotte ja ranitsaid. «Kolmveerand neist kõlbavad kooli küll,» nentis ta.

Koolikoti ostmisel tuleb jälgida rihmade kuju, toestatust ning reguleerimisvõimalust. Rihmad ei tohiks olla sirged, vaid kumerad. «Tavaliselt jäetakse rihmad liiga suureks. Kott peab ikkagi olema selja vastas, umbes viis sentimeetrit vööst üleval. Ideaalne variant oleks veel ka kõhurihmad, mille abil saab raskust jagada õlgade ja kere vahelt, aga selliseid kotte eriti ei ole,» selgitas füsioterapeut.

Oluline on ka seljatoestuse olemasolu – seljatugi peab olema pehmem ning õhku läbi laskvast materjalist. «Õhk peab läbi käima, et selg ei muutuks väga higiseks,» rääkis Pedak ning lisas, et sama oluline on ka alaselga toetav polsterdus.

Lisaks hoiab hea koolikott ka vormi, selle kinnitused on lihtsad ja käepärast ning sahtleid on piisavalt, kuid mitte üleliia palju. «Lapsevanem peaks õpetama, kuidas kotti pakkida ja selle sisu aeg-ajalt kontrollima, sest lapsed armastavad sinna jätta asju, mida neil tegelikult vaja pole. Nad pakivad nädala asjad kotti kaasa,» pani Pedak südamele. Nii võib sageli juhtuda, et maksimaalselt kolm kilo kaaluda võiv koolikott kaalub hoopiski kuus kilo. «Asjad tuleks kotti paigutada võrdselt, õpikud vastu selga, et nad kotti seljast eemale ei tiriks,» lisas Pedak.

Kindlasti tuleks koolikotti poodi valima minna koos lapsega, kes peaks seda enne ostmist selga proovima.

Kooli sobivad

 

Herlitz ranits

 Tugev ja vormi hoidev ranits, samas kinnitussüsteem võib olla esimese klassi lapse jaoks keeruline. Roosa ja suur – ei tea, kas laps on nõus selle ranitsaga ka kolmandasse klassi minema? Mõne väikest kasvu lapse jaoks võib ranits olla liiga lai, samas ei ole kott iseenesest raske. Tugev põhi, polsterdatud rihmad ja seljatugi.

 

Explore koolikott

 Pikemat kasvu esimesse klassi minevale lapsele täitsa sobiv. Mustade rihmadega koti peal saab kotti reguleerida, et see ei vajuks laiali, vaid oleks tihkelt, kui asjad sees on. Kott käib kaheks. Õlad ja selg on toestatud.

Lotte koolikott

 Kui esimesse klassi minev laps on kasvult väga väike, siis on väiksem ranits sobiv. Ainus koolikott, millel on ka kõhukinnitus olemas. Miinus on see, et laps kasvab kotist kiiresti välja.

Lilla ja sinine koolikott

Nii lilla kui ka sinine koolikott toestavad selgroogu kahelt poolt. Samuti on olemas korralik õlapolsterdus.Parempoolne lilla koolikott on kerge, aga vormitu. Kui kott on vormitu, siis on asju keerulisem jaotada, asjad lähevad kortsu ja laiali. Samas on kotil palju taskuid. Esimese klassi lapse jaoks on lilla koolikott ilmselt liiga suur, kuid sinine vormi hoidev kott lausa ideaalne  - see on kerge, väike, aga mahutab ilusti A4 paberi ära.

Kooli ei läheks

Lilla kott

Tegemist on matka- või spordikotiga, mis koolikottide riiulisse ära eksinud. Raskete raamatute kandmiseks see ei sobi. Puudub piisav seljatugi ja rihmatoestus, et selles raskeid õpikuid kanda. Samas sobib hästi trenniriiete kotiks, kuna on kvaliteetne ja peab aastaid vastu.

 Ämblikmehe kott

 Ühe hooaja kotid, kestavad ühe talve, siis koorub värv ja pildid maha. Korralik õla- ja seljatoestus puuduvad üldse.

Minnie koolikott

Võib küll huvitav välja näha, aga kooli ei sobi mitte. Esiteks teeb kummist põhi koti raskeks – selle saab küll poriloiku visata, aga see pluss ei kaalu miinust üle. Seljatugi on liiga kõva – selle sees on metall. Muster on seljatoes küll sees, kuid nii kõva toe puhul ei ole sellest suurt kasu. Kotil on nii palju sahtleid, et see muudab asja keeruliseks.

Hall seljakott

Ilmne näide sellest, milline koolikott ei võiks olla. See ei toesta midagi, puuduvad polsterdused. Puuduvad ka sahtlid. See on spordikott, mida ostetakse kooli jaoks. Ta ei sobi siiski koolikotiks. Mahutab küll, aga pigem trenni ja matkakott. Raskeid asju ei tasu kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles