Suurpoed: koostöö aitab Eesti juurikad poodi müügile

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rimi köögi- ja puuviljade osakond.
Rimi köögi- ja puuviljade osakond. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti suurte poekettide kinnitusel püüavad nad pakkuda võimalikult palju kodumaist kaupa, kuid kodumaise valik oleks veelgi rikkalikum, kui köögiviljakasvatajad teeksid koostööd.

«Kodumaise köögivilja osakaal on meie sortimendis pidevalt kasvutrendis, aga paraku on Eestis tootmisel piirid ning paljusid saadusi jätkub väga lühikeseks perioodiks,» rääkis Selveri pressiesindaja Annika Vilu. Ta lisas, et  paljud Eesti tootjad on väikesed ning ei suuda pikaajaliselt varustada isegi ühte kauplust. «Siin aitaks väiketootjate koondumine ning ühine tegutsemine. Täna toimib see hästi toorpiimaga, mida tarnib Eesti Mahe tulundusühistu, mis ühendab väikeseid mahetootjaid,» soovitas ta.

Vilu sõnul on köögivili hetkel valdavalt kodumaine, sest hind on mõistlik ning võrreldava hinna puhul eelistavad ostjad eestimaist. «Praktika ütleb, et kui kodumaise toote hind on pisut kõrgem importtootest, siis eelistatakse eestimaist. Kui aga hinnakäärid on suured, siis eelistatakse soodsamat,» tõdes Selveri esindaja.

Ka Rimist kinnitati, et aastate jooksul on eestimaiste juurikate olemasolu sortimendis kindlasti suurenenud. Aasta läbi on Rimis müügil  kodumaised kartulid, porgand, kaalikas, peet, kapsas, maitserohelised ja salatid. Sel aastal õnnestus poeketil müüa aasta läbi ka Eesti küüslauku.

«Paraku peab nentima, et mitmed tooted on sel aastal juba kohalikel kasvatajatel otsakorral ja peame jätkama importkaupadega,» tõdes Rimi Eesti kategooriagrupi juht Kaire Roosi. Roosi sõnul on suurte jaekettide suurimaks väljakutseks leida köögi- ja puuviljade kasvatajad, kes suudavad pakkuda järjepidevat kvaliteeti ning piisavat kogust.

Kodumaise köögi- ja puuvilja ülepakkumine on Rimi esindaja sõnul seotud konkreetse hooajaga. «See aasta on olnud väga hea kurgi- ja tomatisaak, mis tähendab, et viljad ei valmi mitte ainult pakkujatel, aga ka koduaedades. Ülepakkumine puudutab põhiliselt saadusi, mida inimesed ka ise aktiivselt kasvatavad - näiteks tomat, kurk, maitserohelised, õunad,» tõdes ta.

Maxima pressiesindaja Erkki Erilaiu sõnul on kõik, mida Eestis suudetakse piisavas kvaliteedis ja kogustes pakkuda, poeketi suuremates kauplustes ka müügil.

«Kahjuks on Eesti tootjate tomat, nagu ka kurk ja mitmed teised köögiviljad kallimad ja seetõttu on ka nõudlus neile väiksem ja seda isegi nüüd suve lõpus, kus näiteks tomatid on odavamad ning hindade vahe ei ole väga suur,» tõdes Erilaid. Ta tõi näite, et hetkel maksab odavaim kohalik tomat Maxima kaupluseketis 1,25 eurot kilo, välismaine kobartomat 0,79 ja tavaline Hollandi tomat 0,59 eurot kilo. «Kauplustel ei ole siin suurt võimalust midagi omatahtsi muuta, sest nõudlus, ennekõike tarbijate ostuvõime, näitab, millise hinnaga tooteid eelistatakse osta,» kinnitas Erilaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles