Internetist tellitakse nõuetele mittevastavat elektroonikat

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GPS seade. Illustratiivne foto.
GPS seade. Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Käesoleva aasta esimeses pooles kontrollis tehnilise järelevalve amet (TJA) ligi 7000 internetipoodidest ja –foorumitest tellitud elektroonikaseadet, millest 6100 seadmel puudus CE märk või andmed toote tuvastamiseks.

Kõige enam on olnud probleeme väljaspool ELi asuvatest internetipoodidest ostetud seadmetega. Ameti hinnangul ei mõtle osjtad sageli sellele, et ka väikese võimsusega elektroonikaseadmed, näiteks spordikellad, GPS navigaatorid, koerte piirdeaiad, autode multimeediaseadmed ja videoseadmed, peavad vastama Euroopa nõuetele. Nõuetele vastav seade on märgistatud CE märgiga ja on tuvastatav tootja andmete ja mudeli numbriga.

TJA soovitab enne tellimuse vormistamist veenduda, et tootja on täitnud kõik temale pandud kohustused märgistuse paigaldamise osas. Kahtluste korral tasub müüjalt küsida täiendavat infot. Info andmisest kõrvalehiilimise ja ebaselge info saamisel on mõistlik toode ostmata jätta. 

Nõuetele mittevastavaks tunnistatud elektroonikaseadmeid Eestisse tuua ei lubata, maksu- ja tolliamet hävitab need või saadab saatjale tagasi. Nõuded on kehtestatud Euroopa direktiividega ja nendele vastavust kontrollitakse maaletoomisel. TJA tuletab meelde, et ka eraisiku tellitud üksiku toote Euroopa Liitu saatmise puhul on tegu maaletoomisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles