Rootslased tunnevad muret välismaalt pärit marjuliste pärast

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustreeriv foto. Marjulised metsas.
Illustreeriv foto. Marjulised metsas. Foto: SCANPIX

Rootslased tunnevad muret Bulgaariast ja Ukrainast pärit marjuliste pärast, keda võidakse ära kasutada ning kellest osa on Rootsis tööl ilma loata.

«Mitmeid Bulgaaria päritolu marjulisi kasutatakse ära,» arvas kodanikualgatuse Swedwatch liige Mats Wingborg, kelle sõnul on marjulised Rootsi lähetatud kaasmaalaste poolt, kes on nö. vahendajateks ning võtavad suurema osa teenistusest endale, kirjutas The Local.

«Samuti on olukord halb ka ukrainlaste jaoks, kes korjavad marju ilma loata,» lisas Wingborg.

Rootsi tööhõiveminister Hillevi Engström hoiatas hiljuti, et Rootsi võib töötada rohkem võõrtöölisi kui eeldatakse. Engströmi kinnitusel on Rootsi seni töövahetusega hästi toime tulnud, kuid varem ei ole kokku puututud sellega, et töölised sisenevad riiki salaja. Seega ei teata täpselt, kui suur see probleem on. Ta lisas, et töötajad vajavad sissetulekut ja ei julge ise võimude poole pöörduda. «Kui inimene on toimetulekuraskustes, siis on ta rõõmus selle üle, et tal üleüldse töö on. Seega ei olda valmis ka võimudega koostöö tegemiseks,» lisas ta.

Windborg käis hiljuti ise Rootsi metsades olukorda hindamas. Täpne raport avalikustatakse septembris. Windborgi kinnitusel sättis umbes sada bulgaarlast end juulis sisse Megedeby lähedale. Inimesed elavad rasketes ja halbades tingimustes.

Rootsis kasvas väljastpoolt Euroopa Liitu pärit marjuliste arv see suvi kõigi aegade suuremaks. Umbes 6000 inimest on pärit Taist, kes teevad koostööd Rootsi kokkuostjatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles