Lugeja küsib: kas 20. augustile eelneb lühendatud tööpäev?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna on täispikk tööpäev.
Täna on täispikk tööpäev. Foto: SCANPIX

«Kas täna ehk päev enne 20. augustit peab olema lühendatud tööpäev?» soovib lugeja teada.

Vastab tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja Meeldi Miidla-Vanatalu.

Tööinspektsiooni seisukoht tuleneb seadusest. Tööaja lühendamist reguleerib töölepinguseaduse § 53, mille kohaselt on tööaeg lühendatud kolme tunni võrra uusaastale (1. jaanuar), Eesti Vabariigi aastapäevale (24. veebruar), võidupühale (23. juuni) ja jõululaupäevale (24. detsember) eelneval tööpäeval. Tööandja peab lühendama nimetatud rahvuspühale või riigipühadele vahetult eelnevat tööpäeva, kusjuures pühale eelnev tööpäev on päev, mis on enne püha. Seega kui töövahetus lõpeb reedel ja riigipüha on esmaspäeval, siis kohustust reedest päeva kolme tunni võrra lühendada ei ole.

Kuna  § 53 loetletud kuupäevade hulgas ei ole 20. augustit, siis tänane tööpäev seadusest tulenevalt lühendatud ei ole. Samas võib tööandja rakendada töötajate suhtes alati seadusest soodsamat sätet ning reguleerida näiteks töökorralduse reeglites, et ka 20. augustile eelnev tööpäev on lühendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles