MKM: kas erinevate võrkude vahele piire tõmmata on üldse vaja?

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon.
Nutitelefon. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium usub, et tehnilise järelevalve ametil on olemas pädevus ja võimekus sidevõrgu kvaliteeti puudutavate järelevalvetoimingute läbiviimiseks ning küsitav on erinevate võrkude vahele piiride tõmbamine, kui olulisem on tarbijatele kvaliteetse sideteenuse tagamine.

«MKM-i hinnangul on TJA-l igakülgne õiguslik ning tehniline pädevus ja võimekus sidevõrgu kvaliteeti puudutavate järelevalvetoimingute läbiviimiseks. Vastavaid kontrollmõõtmisi viiakse läbi regulaarselt nii 2G, 3G kui 4G võrkude puhul ja nende tulemustest teavitatakse ka avalikkust,» vastas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Kalev Vapper vastuseks küsimusele, kas TJA-l on üldse võimalik telekomiettevõtete üle järelevalvet teostada, kui puudub pädevus ja teadmised operaatorite kasutatavate telekomiseadmete ristkasutamise kohta.

«Tuleb tõdeda, et tehnoloogia arenedes on erinevate võrkude vahel piire tõmmata järjest keerulisem ja kas seda ongi vaja, kuna eelkõige on oluline tarbijale kvaliteetse ja nõuetele vastava sideteenuse tagamine. Viimase üle kontrolli tõhustamine ongi TJA ülesanne ja sellega pidevalt ka tegeletakse,» lisas Vapper, jättes vastamata küsimustele, kas võib tekkida oht, et telekomiettevõtted saavad manipuleerida TJA mõõtmistulemustega, kas ministeerium leiab, et TJA võrkude ehitamise alast pädevust tuleks tõsta ning kas vajadusel oleks võimalik väljastpoolt nõustamisteenuse sisse ostmine vastava kogemusega spetsialistidelt.

Tehnilise järelevalve ameti peadirektori asetäitja Priit Soom ütles eile Postimehele antud telekomioperaatorite leviprobleeme käsitlevas kirjalikus kommentaaris, et ametil puudub täpne ülevaade, kui suures ulatuses ja milliste mõjudega on erinevate tehnoloogiate seadmed omavahel ristkasutatavad, ning, kuivõrd TJAl puudub praktiline kogemus mobiilsidevõrkude rajamisega, ei osanud ta ka kommenteerida Elisa süüdistusi, mille kohaselt EMT-l puudus võrguplaneering ja korralik ettevalmistustöö LTE800 võrgu ehitamiseks.

TJA teatas  täna, et Postimees on Soomi ütlusi valesti tõlgendanud ning riik ei saa telekomioperaatoritele ette kirjutada mobiilsidevõrgu planeerimist, tarnepartnereid ja tehnoloogilisi lahendusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles