Lugeja küsib: kas elatise nõude võib pöörata mehe vanemate või sugulaste vastu?

Tarbija24
, Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kas ja mis tingimustel saab nõuda elatist mehe vanemalt või mehe sugulastelt? Mees vist saab miinimumpalka ja ei maksa kohtu poolt määratud summat, vaid maksab iga kuu mingi väikese summa. Kas saab nõude pöörata mehe vanemate või sugulaste vastu, nagu õed-vennad?» küsib lugeja.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Asenduskohustusena on võimalik nõuda teatud asjaolude esinemisel lapsele elatist mehe vanematelt, kuid mitte teistelt sugulastelt.

Asenduskohustusena võib elatist vanavanematelt nõuda olukorras, mil isa vastu ei ole võimalik ülalpidamisnõuet esitada või kui ülalpidamise väljamõistmist on ülemäära raske saavutada. Antud juhul on lapse isalt elatis välja mõistetud ja teatud osas ta siiski oma ülalpidamiskohustust lapse ees täidab, seega ilmselt puudub antud juhul alus lapse vanavanematele ülalpidamiskohustuse panemiseks.

Kui lapse isa ei maksa elatist vastavalt kohtuotsuses märgitule, soovitan Teil pöörduda kohtutäituri poole ja algatada täitemenetlus elatisraha kättesaamiseks täies ulatuses.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles