Kuidas valida elektripaketti suvekodusse?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Millise elektripaketi võiks valida suvilasse?
Millise elektripaketi võiks valida suvilasse? Foto: SCANPIX

Suvilakohale pole kindlasti mõtet valida püsitasuga elektripaketti – sel juhul tuleb igakuist püsitasu maksta ka siis, kui näiteks talvisel ajal reaalset elektritarbimist ei toimu.

Muus osas ei erine elektripaketi valimine suvilale oluliselt elektripaketi valikust kodule: klient peaks hindama, kui oluline on elektrikulu tema pere eelarves, kirjutab Eesti Energia oma Facebooki lehel.

Kui hinna stabiilsus on oluline ja kulusid on vaja ette planeerida, sobib Kindel või Kombineeritud pakett, kus saab 50 protsenti hinnast fikseerida. Kui eelistatakse muutuvat hulgihinda, sobib pakett Muutuv, kus hind sõltub 100 protsenti elektribörsil toimuvast.

Samas võib mõni klient kogu aasta jooksul suvilas või maakodus kokku kasutada vaid 130 kWh elektrit - võrdluseks Eesti majapidamiste keskmine elektritarbimine on aastas 2700 kWh. Sellistel juhtudel võib otsustada ka lepingu sõlmimata jätta ja eelistada üldteenusele. Sest kui tarbimine on väga pisike, tulevad hinnavahed pea olematud. Näiteks kui kliendi keskmine kuuarve on 1,5 eurot, võib elektrilepinguga saavutatav võit olla paar eurosenti kuus.

Elektripaketi kõrval on tähtis ka see, milline on kliendi võrguleping. Eesti Energia e-teenindusest leiab klient võrgupaketi kalkulaatori, mille abil saab ta veenduda, et kasutab oma tarbimiskohal soodsaimat võrgupaketti. Kui ta seda juba ei kasuta, saab oma võrgupaketti seal ka muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles