Turvafirma tööpakkumised lõhnavad diskrimineerimise järele?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvafirma G4S pakkus töömessil kaupluste turvatöötajate kohti, kuid seda vaid 30. aastates meestele.
Turvafirma G4S pakkus töömessil kaupluste turvatöötajate kohti, kuid seda vaid 30. aastates meestele. Foto: Toomas Huik
Möödunud nädalal toimunud töömessil pakkus turvafirma G4S noormeestele kaupluste turvatöötajate kohti, naised ja vanemad mehed saadeti pikema jututa minema. Võrdse kohtlemise voliniku nõuniku Mari-Liis Sepperi hinnangul lõhnab asi diskrimineerimise järele.

Sepper ütles, et G4Si tööpakkumisi oleks põhjust uurida, sest seaduste järgi on üksnes ühest soost isikutele suunatud tööpakkumised keelatud, samuti ei tohi inimesi töö saamisel diskrimineerida vanuse alusel.

G4Si personaliarendusjuht Gerly Tuisk tunnistas, et kuigi varasemast on kaupluste turvatöötajate seas ka naisi ja vanemaid mehi, eelistab nende firma praegu palgata noori mehi. Samas märkis ta, et naistele on firmal pakkuda muid, väiksema riskiga kohti, näiteks sadamates, büroodes ja lennujaamas.

Põhjuseid, miks G4S kauplustes siiski noormehi eelistab, on mitu: esiteks rünnatakse poodide turvatöötajaid varasemast rohkem, teiseks karmistusid eelmise aasta jaanuaris nõuded turvatöötajate tervisele ja kolmandaks püüab firma nii parandada turvatöötaja kehva kuvandit.

Turvamees on paljude inimeste arvates kõver, haige ja vana mees ning sellisest mõtteviisist on vaja vabaneda, märkis Tuisk.

Ta lisas, et uued nõuded on kaasa toonud küll veidi pahameelt, kuid kaebusi pole tööotsijad firma vastu esitanud. Meilt lahkuvad inimesed ikka sõbralikult, selgitame neile, mida töö endast kujutab, millised on tingimused ja anname ka nõu, mida edasi teha, rääkis Tuisk.

Sepper rõhutas, et sarnaste tööpakkumiste korral peaksid inimesed soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise seadustele viidates tööandjalt küsima selgitusi piirangute põhjuste kohta. Kui sellest pole abi, võib pöörduda ka voliniku kantseleisse. Kuigi volinik ei saa teha tööandjale ettekirjutust diskrimineerimine lõpetada, võib ta oma arvamuse avalikkusele teatavaks teha ja anda inimesele kindlust pöörduda kohtusse või töövaidluskomisjoni.

G4Sil on tänase seisuga pakkuda 30 vaba turvatöötaja kohta, 18 neist on kauplustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles