Katse: sääseäppidest ei ole võpsikus kasu

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääseäpp Anti Mosquito-Sonic Repellent.
Sääseäpp Anti Mosquito-Sonic Repellent. Foto: Tarbija24

Tarbija24 toimetuse liikmed katsetasid jaanilaupäeval Pärnumaal Suigu vallas sääsetõrjevahendina moodsat tehnoloogiat – iPhone 4S tasuta allalaetavaid sääseäppe.

Katsetamisele võeti neli erinevat äppi: Anti Mosquito-Sonic Repeller, Mosquito Sonic Repellent, Bug Spray-Ultrasonic ning Mosquito Away. Kõik nimetatud äpid on App Store´ist tasuta allalaetavad ja sobivad valdavalt kõikidele iPhone´idele alates 3GS versioonist, mille tarkvara on iOS 4.0 või 4.3 ja hilisem. Samuti saab äppe laadida iPadi või iPodi (nõutav generatsioon on kirjas äpi juures).

Kõik neli sääseäppi töötasid samalaadsel põhimõttel: nad toodavad kõrge sagedusega heli ehk ultraheli, mis peaks sääskede jaoks olema ebameeldiv ja neid seega eemale peletama.

«Hoia telefon enda lähedal ja sääsed väldivad sind. See ei ole 100-protsendine garantii, kuid vähendab sääskede rünnakuid sinu suhtes,» lubab Anti Mosquito-Sonic Repellent oma tutvustuses. Toodete juures tuuakse välja, et ultraheli ei pruugi kõikidele maailma erinevates paikades pesitsevatele sääseliikidele ühtviisi mõjuda – paraku ei selgu, milliste liikide jaoks ultraheli kõige efektiivsem tõrjevahend võiks olla.

Kõikidel äppidel sai helisagedust teatud määral soovi järgi muuta. Äppide kirjeldustes toonitati, et kuigi mõni inimene ei pruugi heli üldse kuulda, ei tähenda see, et tarkvara ei tööta. Samuti ei soovitata äppi kasutada väikeste laste läheduses ja ka alla 18-aastastel. Heli ei tohiks kuulata kõrvaklappidega.

Järgnevalt hinnang erinevatele sääseäppidele:

1. Anti Mosquito-Sonic Repellent

Just see sääseäpp on 56 riigis kümne enim allalaetava äpi hulgas. Tervise ja treeningu äppide kategoorias on Anti Mosquito-Sonic Repellent näiteks Saksamaal, Austrias, Hispaanias ja mitmes teises riigis 1. kohal. Teisel positsioonil on äpp Poolas, Bulgaarias, Sloveenias, Kreekas jm. Kasutajate reiting tootele on 4+.

Toimetuse hinnangul oli neljast valitud sääseäpist Anti Mosquito-Sonic Repellent kõige sümpaatsem. Seda võis põhjustada ka asjaolu, et Anti Mosquito-Sonic Repellenti oli sagedusel 14 KHz inimese kõrvale kõige paremini kuulda. Äpp andis sageduse valimiseks kolm varianti: 14 KHz, 16 KHz ja 20 KHz. Viimast juba enamik katsetajatest ei kuulnud.

Tarkvara kasutades näis, et vähemalt ligitõmbav ta sääskede jaoks küll ei olnud – nood lendasid pigem laual lebavast telefonist kaarega mööda, kuid otseselt ära ei kadunud ja sääred olid katsetajatel hiljem ikkagi hammustusjälgi täis. Negatiivsena oli märgata asjaolu, et äpp ei mõjunud teistele putukatele ja suisa tõmbas ligi kärbseid, kes ultraheli produtseeriva nutitelefoni ekraanil mugavalt ringi jalutasid.

Nn professionaalset versiooni saab App Store´ist osta ka 0,89 euro eest, kuid pole kindel, et tasuline versioon märkimisväärselt efektiivsem oleks.

2. Mosquito Away

Mosquito Away oli tundlikuma kõrvaga kasutajale äärmiselt ebameeldiv – heli oli kirgas ja järjepidev, ilma pausideta.  Näis, et sääski ümbrusest olulisel määral ära ei kadunud, kuigi neid tiirutas telefoni ümber pisut vähem. Ent kasutajal tekkis küll tahtmine programm ruttu kinni panna või minema jalutada. Seega ei olnud süsteem eriti kasutajasõbralik.

Valida sai ainult etteantud sagedusvahemikku: 7–9 KHz. Kui vajutasid valikuvariandi 7–16 KHz peale, soovis iPhone juba tasulist programmi alla laadida. Mosquito Away juures oli sümpaatne, et programm jätkas töötamist ka siis, kui selle sulgesime ja paralleelselt mobiilist näiteks sõnumeid lugeda tahtsime.

Mosquito Away´d on väljatöötamisel väidetavalt katsetatud Itaalias ning tarkvara kirjelduses mainitakse, et süsteem sobib eelkõige just sealsetele kasutajatele ning ei pruugi toimida igal pool. «Mosquito Away´l on ainult üks eesmärk: hoida sääsed eemal!» lubab programm.

3. Mosquito Sonic Repellent

Ka selle sääseäpi kasutajareiting on 4+, kuid toimetusele meeldis ta esimestest vähem. Mosquito Sonic Repellentis saab valida samuti erineva kõrgusega helisagedusi alates 17 KHz-st kuni 21 KHz-ni. Eelkõige häiris kasutamist tarkvara, mille süsteem oli segane. Kuigi programm lubab, et kasutaja saab valida erinevaid sagedusi, hakkab süsteem automaatselt tööle ja sagedust pole nii kerge muuta.

Lisaks pakub programm võimalust panna tõrjevahend tööle näiteks 7 või 15 minutiks – see näib üsna tühine ja ebaotstarbekas võimalus, kuivõrd veedame sääskedega koos tavaliselt terve õhtupooliku või puhkusenädala. Kuivõrd Mosquito Sonic Repellent ka meie kõrvu harva jõudis, näis, et sääskedele see heli eriti korda ei läinud.

4. Bug Spray-Ultrasonic

Müstilise Bug Spray toimimist ei suutnud keegi toimetusest kuulda – see-eest kulutas programm kõvasti nutitelefoni akut. «Need helisagedused on nii kõrged, et enamik inimesi neid oma kõrvaga ei kuule. Seega, ära ole häiritud, kui sa heli ei kuule,» lubab kasutajale Bug Spray.

Aga nagu öeldakse, et oma silm on kuningas, siis siinkohal näis, et oma kõrv on kuningas: mida kõvemat lärmi tarkvara tegi, seda usutavamana ta näis. Kuivõrd Bug Spray´d ei olnud kellegi kõrvale kuulda ja sääskede silmatorkavamat vähenemist ei olnud märgata, jätsime selle äpi praegu viimasele kohale.

Kokkuvõttes näis, et moodsatest sääseäppidest on siiski kindlam ja tõhusam viis pihustada endale peale törtsuke traditsioonilist tõrjevahendit, aerosooli jms. Lisaks kurnavad kõikvõimalikud äpid korralikult iPhone´i akut – mõnikord pole aga metsas võimalik nutitelefoni laadida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles