Külmutatud vaarikad võivad seekord Rootsis levitada noroviirust

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjamaalased tarbivad teiste toiduainete hulgas palju marju.
Põhjamaalased tarbivad teiste toiduainete hulgas palju marju. Foto: Panther Media/Scanpix

Rootsi Riiklik Toiduamet hoiatab, et imporditud külmutatud vaarikad võivad levitada noroviirust ja soovitab elanikel marju enne söömist keeta.

Hoiatus tehti korduvate noroviiruse puhangute tõttu, mida on Rootsis tänavu sagedamini esinenud kui teistes Euroopa riikides. Haiguspuhangute sagenemise põhjus võib peituda ka selles, et Rootsis on külmutatud marjade tarbimine ilma keetmata üsna levinud, kirjutab The Local.

Mäletatavasti teatasid aprillis Rootsi tervishoiuasutused, et A-hepatiidi puhang võib olla seotud külmutatud marjadega. Ka siis soovitati rootslastel imporditud külmutatud marju süüa ettevaatlikult.

Tol ajal tuvastati Põhjamaades kokku 44 hepatiidi juhtumit, mis võisid pärineda samast allikast – 26 juhtumit oli Taanis, kümme Rootsis, viis Norras ja kolm Soomes. Viirustüvi avastati esimesena Taanis. Mais teatati aga, et kõiki teisi külmutatud marju peale maasikate süüa on ohutu.

Kõige haavatavamad on noroviiruse suhtes eakamad ning kõik teised, kellel on nõrk immuunsüsteem. Nemad peaksid vaarikaid enne tarvitamist vähemalt paar minutit keetma.

Noroviirused ehk Norwalk- viirused on rühm viirusi, mis põhjustavad inimestel gastroenteriiti, mis on tuntud ka talvise oksendamistõvena, mida rahvas nimetab ka «kõhugripiks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles