Millist inimest sääsed kõige rohkem süüa eelistavad?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsk naha peal.
Sääsk naha peal. Foto: Toomas Huik / Postimees

Väljaandes Huffington Post räägib ameeriklasest entomoloog Jerry Butler, milliseid inimesi emased sääsed kõige rohkem süüa ihkavad.

Butleri hinnangul on vaid üks inimene kümnest sääskede jaoks erakordselt atraktiivne. Mõne teise uuringu tulemuste järgi on see arv olnud ka 20 protsenti ehk üks inimene viiest.

«On kahtlemata tõsi, et mõned inimesed on tüütute putukate jaoks atraktiivsemad kui teised, kuid selge põhjus jääb siinkohal müsteeriumiks. On mitmesuguseid müüte, et näiteks sääsed eelistavad rohkem blonde. Tegelikkuses ei näi sääskede eelistustel juuksevärvi, veresuhkru või lillelise parfüümiga mingit seost olevat,» arvas Butler.

Butler toonitas, et erinevate sääseliikide eelistused erinevad ning tuleb meeles pidada, et verd imevad vaid emased isendid. Järgnevalt tõi ta välja mõned faktorid, mis sääskedele meeldivad:

1.      Sa oled suur – suuremad inimesed toodavad rohkem putukatele meelepärast süsihappegaasi, mistõttu hammustavad sääsed rohkem mehi kui naisi ja vähem lapsi.

2.      Sa tegid just trenni – sääskede jaoks on eriti ahvatlev piimhape, mida sinu organism pärast treeningut rohkem eritab. Samuti põhjustab füüsiline pingutus kiiremat hingamist ja taas suureneb süsihappegaasi hulk su ümber.

3.      Sul on kiire ainevahetus – sääsed naudivad oma eines kolesterooli. Inimesed, kelle organism kolesterooli kiiremini metaboliseerib, võivad tüütuid putukaid rohkem ligi meelitada kui need, kel kolesterooli tase on kõrge, sest ainevahetuse kõrvalsaadused on jätkuvalt nahas.

4.      Sa lõhnad nende jaoks – atsetoon ja östradiool ning mitmed bakterid, mida nahal leidub, aitavad kaasa sinu atraktiivsusele. Teadlased usuvad, et osad inimesed eritavad neid lõhnu tugevamini kui teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles