Prüginöök: viid vähem, aga maksad rohkem

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sorteeritud prügi jäätmejaamas.
Sorteeritud prügi jäätmejaamas. Foto: Siim Kumpas/Postimees

Prügi ise Kudjape jäätmejaama viivat saarlast teeb pahaseks, et seal tuleb väiksema kui 20 kilo olmejäätmete äraandmise korral maksta 20 kilo eest, kuna sealne autokaal täpsemalt ei võta ning reageerib raskusele paarikümne kilo kaupa.

«Viisin esimesel korral autoga prügilasse viis kilo jäätmeid, seal tehti mulle arve 20 kilo eest. Hakkasin protestima,» rääkis anonüümseks jääda soovinud saarlane ajalehele Meie Maa. Pärast seda, kui ta kaalus ise prügikoti angaaris teise kaalu peal ära, soostuti tegema arve 10 kilo peale, mis on ikkagi kaks korda rohkem tegelikust kogusest.

Järgmine kord läks saarlane Kudjapele autoga, mille pagasiruumis oli 28 kilo, kuid pärast kaalu pealt läbi sõitmist pidi ta enda väitel maksma hoopis 40 kilo prügi andmise eest. Igaüks saab ise välja arvutada, kui palju tuleb rohkem maksta, kui tonni prügi loovutamise eest küsitakse ilma käibemaksuta 95,54 eurot.

«Hinnavahe tuleb võibolla euro või paar, aga asi on põhimõttes. See on ebanormaalne. Umbes sama, kui ostan poest jupi vorsti ja saan kilo asemel müüja käest 600 grammi,» võrdles saarlane, kes siiani ise prügi Kudjapele viinud ega kavatse põhimõtteliselt prügiveofirmaga lepingut sõlmida. «Maksan tõesti ainult selle eest, mida ära viin,» kostis ta. Toidujäätmed lähevad saarlase majapidamises kompostiks, ajalehed pliidi alla, konservikaaned ja -karbid vanametalli kokkuostu.

OÜ Saaremaa Prügila juhatuse liikme Mihkel Paljaku sõnul on tema juhitav firma jäätmejaamas rendileandja ning prügilas opereerib OÜ Kudjape Ümberlaadimisjaam. Samas tunnistas ta, et tõepoolest ei ole kaal nii täpne, et võimaldaks mõõtmist kümne kilo kaupa.

Tarbija õiguste rikkumine

Hetk hiljem möönis ka Kudjape jäätmejaama omanikfirma juht Paljak, et võibolla oleks pidanud omal ajal prügilasse täpsema kaalu muretsema. Taolisi kliente, kes kümne kilo kaupa prügilasse jäätmeid viivad, on Paljaku arvates vähe. «Kas on mõtet nende pärast teha suurt investeeringut täpsema kaalu muretsemiseks?»

«Seadus võimaldab inimesel ise prügi ära viia ja tšekiga hiljem omavalitsusele tõestada, et tegeleb prügimajandusega,» arutles Paljak, kelle hinnangul läheb väikese koguse prügilasse äraandmine koos transpordiga kallimaks kui korraldatud jäätmeveo eest maksmine.

OÜ Kudjape Ümberlaadimisjaam juhatuse liige Urmas Meerits ütles, et Kudjape prügilas on tegemist suure autokaaluga, mida kasutatakse ka mujal jäätmejaamades. «Minimaalne kogus on 20 kilo, vähemaga ei ole mõtet sinna tulla,» lausus Meerits.

«Peab tõdema, et siin on tegemist tarbija õiguste rikkumisega,» märkis tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski. «Kuna tegemist on valdkonnaga, mis puudutab mitut organisatsiooni, näiteks kohalikku omavalitsust ja mõõteseaduse mõttes tehnilise järelevalve ametit, siis läheb veidi aega, et selgitada, kelle pädevusse just selle küsimusega tegelemine kuulub,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles