Tomatiblogi: millal peaks tomatitaime välja istutama?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatitaim.
Tomatitaim. Foto: Elmo Riig / Sakala

Rõõmu Aiandi konsultant Kai Parmas jagas nõuandeid, kuidas tomatitaime tuleks välja kasvuhoonesse või avamaale istutada.

Kasvuhoonesse istutatakse Parmase sõnul tomatitaimed maikuu algusest kuni lõpuni – kõik sõltub öökülmadest, mis peavad olema möödunud. Avamaale istutatakse taim juuni keskpaigas. Istutamise ajal tuleb kindlasti valida soojem periood, et muld oleks juba soe ja taim saaks sooja kätte.

«Kui inimene tomatitaime avamaale istutab, siis tihti mõeldakse, et mul pole kasvuhoonet vaja ja saan hea saagi, aga tomat vajab kindlasti peale katet. Tomat ei armasta vihma,» manitses Parmas ja toonitas: «Kui on vihmane suvi, siis ei pruugi ettevõtmine õnnestuda.»

Tomatitaime katmiseks sobib täiesti tavaline kile, kuid osavamad võivad ehitada peale ka spetsiaalse varjualuse. Potis kasvatavad taimed võib lihtsalt maja äärde katuse varju tõsta. Veelgi parem oleks, kui inimesel on võimalik kasutada katteloori.

Nõmmel katse käigus tomateid kasvatav perekond istutas taimed kasvuhoonesse 11 päeva tagasi. Kõiki taimi pereisa korraga maha panna ei julgenud, vaid katsetas eelnevalt mõne üksikuga. Ülejäänud lapsukesi, nagu vanahärra neid nimetab, tassis ta enne kasvuhoonesse istutamist mitu nädalat iga päev õue päikese kätte ja õhtul tagasi tuppa.

Parmas hoiatas, et sellise tegevusega tekib oht, et taim hakkab venima, kuna tomat vajab palju valgust. Eelistada võiks siiski loori kasutamist ja jätta taim seega juba õue. Erinevaid sorte tohib kasvuhoonesse ka kõrvuti istutada. «Hollandi taim on niivõrd hästi väljatöödeldud igasuguste viiruste vastu,» selgitas naine.

Üks hullemaid vigu, mida hobiaednikud teevad, on Parmase hinnangul liigne taimede kastmine. «Nad kastavad istutatud taime üle, mistõttu tekib juurepõletik ja taim sureb,» nentis Parmas ja soovitas kasta võimalikult vähe. Muld peab olema peaaegu kuiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles