Kaalikas ja till troonivad seemnemüügi edetabelis

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti aiandusäride kinnitusel on sel kevadel popid nii kaalikas kui ka till, aga ka teada-tuntud taluaialilled. Ka kasvuhoone pidamine muutub iga aastaga aina menukamaks.

«Praegu valitseb köögivilja kasvatamise trend – oma aia tomat ja kurk, enda kasvatatud maitsetaimed,» rääkis aianduskeskuse Hortes vahetusevanem Marika Karlson.

Nende poe tänavuseks müügihitiks on saanud Jõgeval aretatud kaalikas «Kohalik sinine». «See on vana tuntud sort, mida on aastaid oodatud ja mida nüüd taas hakati Jõgeval kasvatama,» rääkis Karlson.

Hortese turundusjuhi Sigre Parmu sõnul tahavad ostjad ühteaegu nii traditsioonilisi seemneid, nagu salatit, tilli, väikeseviljalisi kurke, kuid samas otsitakse ka midagi erilist, olgu selleks siis tume tomat, sinep-lehtnaeris, lilla porgand, arbuus või melon.

Kuigi Hortese kogemus näitab, et köögiviljaseemneid ostetakse viimastel aastatel rohkem kui lilli, on ka nende seas oma vaieldamatud lemmikud. «Saialill, levkoi, rukkilill, lõvilõuad, kress, kosmos, lillhernes,» loetlesid aianduskeskuse inimesed tänavusi lemmikuid.

Kusjuures kummalisel kombel eelistavad Eesti inimesed täidisõielisi lilli. «Ilmselt tundub neile, et nii on lille rohkem,» ütles Parm naerdes.

«Hernes, uba, kurk, till, peet, petersell, kabatšokk, kõrvits, porgand,» loetles Aiamaailma töötaja Jana Pakkonen nende firma tänavukevadisi menuseemneid.

Defitsiidiks sai hiljuti porgand «Lange Rote», mida ohtralt sooviti. Väga palju on hakatud kasvatama ka erinevaid salateid, eriti just jääsalatit.

«Kokasaateid on teleris palju ning siis tahetakse ka maitsetaimi, estragoni, punet ja rukolat – ühesõnaga kõike, mida saab lehtedena süüa,» rääkis seemnemüüja.

Pakkoneni sõnul on popiks saanud ka arbuus ja melon. «Ilmselt uusrikkad, kes kasvuhoone püsti panid, tahavad nüüd katsetada,» pakkus ta.

Ka n-ö muusikaliste nimedega kurgid on väga menukad. ««Adam», «Dirigent», «Polonez» – need on juba aastaid müügil olnud, ilmselt on inimesed katsetanud ja leidnud, et kannavad hästi,» märkis Pakkonen.

Samas tõdes seemnemüüja, et kapsast enam ei taheta, vaid mõni maapood võtab seda veel müüki. Ka lillede müük ei lähe Aiamaailmas enam nii hästi kui varem. «Lilleseemnete sein seisab niisama, isegi astrit eriti ei taheta,» tõdes ta.

Seemnemaailma juhi Leonid Dolgovi sõnul eelistab umbes 15 protsenti ostjatest katsetada uute sortide ja hübriididega. «Kõige enam tahetakse osta sorte, mida on juba proovitud ning mis annavad soovitud saagi, et rõõmustada silma, hinge ja sugulaste kõhtu,» kinnitas ta.

Aga kollektsionäärid otsivad haruldasi ja eksootilisi taimi. Nii pakuvad nende poes köögiviljadest ostjatele kõige enam huvi suhkrupeet, lilla porgand, varavalmivad arbuusid, suhkruleht ja maitsetaimed. Lilledest hiina astrid ja petuuniad ning vähenõudlikud, kuid ebatavalise värvusega aialilled.

Hortese vahetusevanema Karlsoni sõnul tulevad paljud ostjad poodi küll kindla seemnepaki järele, aga kui kuulevad kõrvalt müüja selgitusi, siis ollakse valmis ka senitundmatute seemnetega katsetama. Seda võisin ka ise poes kogeda, kui vestluse ajal minu läheduses seisnud mees korvis olnud seemnepaki riiulisse tagasi pani ning selle asemel hoopis Jõgeval aretatud kaalikasordi seemned võttis, millest hetk tagasi just juttu oli.

«Seemneid valitakse ennekõike vist ikka hinna järgi, siis vaadatakse ka pakendi kujundust,» arvas Hortese töötaja.

Karlson tõi näiteks kaks basiilikupakki, millest ühe peal on eestikeelne kiri, teisel aga läti- ja venekeelsed kirjad. Tema sõnul läheb eestikeelse kirjaga seemnete müük paremini, kuigi tegu on samuti võõrsil pakendatud seemnetega.

Hortese kogemuse kohaselt hakati kasvuhooneid rohkem ostma juba mõne aasta eest, kuid tänavu on huvi nende vastu märgatavalt kasvanud. «Kasvuhooned on meil kõik ära müüdud, nagu ka lavad ja toakasvuhooned,» tõdes Parm.

Müügihitid

Köögiviljaseemned

1. Kaalikas «Kohalik sinine»

2. Hernes «Aamisepp»

3. Porgand «Jõgeva Nantes»

4. Hernes «Looming»

5. Tomat «Malle F1»

Maitsetaimeseemned

1. Basiilik

2. Aedtill «Mammut»

3. Basiilik «Genovese»

4. Põõsastill «Mammut»

5. Rukola «Coltivata»

Püsiklillede seemned

1. Maasikas «Regina»

2. Kuumaasikas «Baron Solemacher»

3. Lavendel «Hidcote Blue»

4. Kummel

5. Laialehine seahernes

Allikas: Hortes

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles