Aastaga odavnesid importkurk, rukkileib ja suhkur

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikk importkurk kallines aastaga 10,5%
Pikk importkurk kallines aastaga 10,5% Foto: SCANPIX

TNS Emori põhitoiduainete ostukorv kallines mullu aprilliga võrreldes 0,5 protsenti. Seega aastaga pole ostukorvi maksumus oluliselt muutunud, kuid samas on erinevates tooterühmades toimunud väga suured erisuunalised muutused.

Võrreldes eelmise aasta aprilliga on hinnad langenud kõige enam pikal importkurgil (20,5 protsenti) ning odavnenud on ka rukkileib (5,6 protsenti), suhkur (3,6 protsenti), keeduvorst (3,4 protsenti), naturaaljuust (3,2 protsenti) ja sai (2,9 protsenti).

Aastaga on toidukorvi valitud toodetest aga enim kallinenud näiteks lahtine kartul, importtomat ja importõunad vastavalt 36,7, 21,6 ja 19,8 protsenti. Oluliselt on kallinenud ka värske lõhe (17,6 protsenti). Lihatoodetest kallinesid kodune hakkliha 11,7 protsenti ja lahtised viinerid 5,8 protsenti.

TNS Emori põhitoiduainete ostukorvi kuulub üle 50 nimetuse toiduaineid piima-, liha-, teravilja-, kalatoodete ning puu- ja köögiviljade kategooriast, lisaks kanamunad ja suhkur.

Toidukorvi koostamisel on lähtutud põhimõttest, et seal oleks esindatud põhilised tooterühmad sellise osakaaluga, nagu need on SA leibkonnauuringu andmetel tarbimises.

Toiduainete jaehinnad kogutakse üheksa korda aastas 26 kauplusest Eesti suuremates linnades ja kaks korda aastas (mais ja novembris) 45 kauplusest üle Eesti. Hinnavaatlust tehakse Eesti suuremates jaekettides (Selver, Maxima, ETK erinevad jaeketid, Rimi jaeketid, Grossi Toidukaubad jne).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles