Kalaskandaal: tursa pähe pakutakse odavamat kala

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tursk. Foto on illustratiivne.
Tursk. Foto on illustratiivne. Foto: Caro / Scanpix

Briti telejaam BBC paljastas, et tarbijatele müüakse tihtipeale sootuks muud kala, kui neile restoranis, poes või pakendil väidetakse.

Alles see oli, kui Euroopat raputas hobuselihaskandaal. Nüüd on aga mitmel pool maailmas puhkenud laialdane kalaskandaal, kirjutab BBC.

Ametlikud arvud näitavad, et ülemaailmne kalatoitude tarbimine inimese kohta on järsult kasvanud. Uued uuringud aga paljastasid, et tarbijatele müüakse sageli muud kala, kui neile restoranis, poes või pakendil lubatakse.

Tihtipeale müüakse just odavamat kala kallima pähe ilma, et tarbija seda aimatagi oskaks.

Teadlased paljastasid, et traditsiooniline Briti kõrtsiroog, kala krõbekartulitega, sisaldab tursa asemel sageli hoopis mõnda odavamat kala nagu näiteks pangasiust Vietnamist ja tursklaste sugukonda kuuluvat kalaliiki pollakit ehk euroopa süsikat.

Iirimaa pealinnas Dublinis müüb iga neljas restoran, pood ja supermarket tursa või kilttursa asemel odavamat ning hoopis teist liiki kala.

25 protsenti New Yorgi restoranides serveeritud kalast ei ole menüüs kirjas.

Uuringutes osalenud Salfordi ülikooli bioloog dr Stefano Mariani sõnul on selline käitumine ilmselgelt vale - tarbijad peavad saama seda kala, mida on neile lubatud ja mille eest on nad maksnud.

Seni ei ole tõestatud, et odavam teist liiki kala tarbijatele mingisugust terviseriski kujutaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles