Katse: pruunide munade värvimine poevärviga

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi kaupmehed kinnitavad igal aastal, et valgete munade põuda lihavõtete eel olla ei tohiks, on vahetult enne pühi ikka poed nendest tühjaks ostetud. Mida aga teha siis, kui värvimiseks on alles vaid pruunid munad, mida teada-tuntud sibulakoortega värvida ei saa?

 Katsetamiseks sai välja valitud supermarketis müüdavad neli munavärvi, millest kolm olid veeslahustatavad. Kuna munade koore värvus oli helebeežist pruunini, sai rohelisega värvitud korraga nii beeži kui ka pruuni muna. Ükski värvidest läbi munakoore ei imbunud. Mune aitasid värvida kolmeaastane Kadri ja kuueaastane Mari.

1. koht

«Aveka» munavärvid (5 kotikest). Pakikeses olev pulber tuli lahustada soojas vees, kuhu tuli mõneks minutiks panna soe muna. Kuigi kõik värviterakesed vees ei lahustunud, jäid munad kenad ja kohe oli näha, et neid on värvitud. Sinise värvi erksus sõltus munakoore toonist. Kõige nõrgemalt oli tooni näha oranžil värvil, mis pruuni koore korral pole üllatav.

2.–3. koht

«Heitmann Deco» (5 tabletti). Värvitablett tuli lahustada keevas vees ja lisada äädikat. Keedetud, kuid kuumi mune tuli hoida värvis 5 minutit. Tablett lahustus väga hästi, kõige ilusama tulemuse andis oranž värv. Pruunile munale kinnitus roheline värv vähem, beeži koorega muna muutus hallikaks. Kollane värv mingit tulemust ei andnud.

2.–3. koht

«Heitmann Deco» värvilehed (5 värvilehte). Värvileht tuli lahustada keevas vees ning lisada äädikat. Värv lahustus väga hästi, kuid toon oli märksa nõrgem kui testi võitnul värvidel. Rohelises lahuses olnud pruuni muna koor oli pärast värvimist hall. Kollast värvi polnud koorel üldse näha.

4. koht

«Heitmann Deco» (4 värvipulka). Värvipulgad on kohe valmis värvimiseks, kuid kippusid kolmeaastase Kadri käes purunema ning tema värvitud muna meenutas pigem marmelaaditükkidega kaetud keedumuna. Kuueaastasel Maril õnnestus värvimine paremini, kuid nii toon kui ka tulemus oli kõike muud kui pakendil oleval ilupildil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles