Lihtsad taimetoidud ubadest ja hernestest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hernesupp
Hernesupp Foto: SCANPIX

«Kuna vastlapäev on alati teisipäeval, siis ei ole kindlasti paljudel inimestel võimalik pool päeva pliidi taga vaaritades veeta. Seetõttu pakub  kokaraamatu «Kodused ja maitsvad taimetoidud. 100% taimne» autor Sandra Vungi välja mõned kiired, maitsvad ja soodsad  retseptid toekatest kaunviljalistest.

Imelihtne hernesupp

See on vist kõige lihtsam hernesupp maailmas. Värsketest (sügavkülmutatud) hernestest saab kiire ja maitsva supi, mis valmib 10 minutiga. Kõrvale võib röstida mõned krõbedad saiaviilud ning suppi kaunistada maitserohelisega.

•    400 g külmutatud rohelisi herneid

•    1,5 köögiviljapuljongi kuubikut

•    umbes 0,5 l vett

•    paar saiaviilu

•    Aja potis 2–3 kruusitäit vett keema. Vala keeva vee sisse külmutatud herned ja köögiviljapuljongi kuubikud. Lase hernestel 10 minutit podiseda. Samal ajal võta paar saiaviilu ning rösti need röstris krõbedaks. Lõika röstsaiad ribadeks. Neid saad hiljem supi sisse kasta. Kui herned on pehmeks keenud, võta pott tulelt ning püreesta see mõnusalt kreemjaks.

Oapilaff

Võrratult maitsev argiroog, mis sobib eriti hästi külma talveõhtusse. Liha asemel on siin kasutatud valgurikkaid ube. Valmistamine ei nõua palju vaeva ning tulemus on toitev ja mõnus. Pean mainima, et selles toidus on äärmiselt oluline loorber.

•    kolm peotäit riisi

•    1 suur sibul

•    kolm küüslauguküünt

•    1 suur porgand

•    250 ml tomatipastat

•    400 g konserveeritud ube

•    2–3 loorberilehte

•    näpuotsaga jahvatatud musta pipart

•    paar tl köögiviljapuljongi pulbrit

•    1 tl šašlõki- või hakklihamaitseainet

•    soovi korral paar spl kaerakoort

•    maitserohelist

•    Aseta pott või pann tulele. Lisa õli ning tükeldatud sibul ja porgand. Kuumuta aeg-ajalt segades paar minutit. Lisa tükeldatud küüslauguküüned ja riis. Kuumuta pool minutit ning lisa nii palju vett, et riis oleks kaetud ja jääks paar sentimeetrit ülegi. Lisa kõik maitseained ja kurnatud oad. Keeda tasasel tulel kaane all aeg-ajalt segades, kuni riis on peaaegu pehme. Lisa tomatipasta, sega ning keeda, kuni riis on valmis. Serveeri koos maitserohelisega. Kõrvale sobib haugata rukkileiba.

Krõbedad hernepihvid

Hernepihvid on tõeline hittroog, mis on väga hästi läinud mitmel üritusel. Ka kodus valmistan neid üsna tihti. Nipp on selles, et herneid ei keedeta, vaid ainult leotatakse ja purustatakse. Seejärel tehakse «kotletitainas», mida praetakse. Tasub kindlasti katsetada!

•    250 g kuivatatud kollaseid herneid

•    5–6 spl (täistera) nisu- või odrajahu

•    2–4  mugulsibulat

•    0,5–1 spl köögiviljapuljongi pulbrit

•    meelepäraseid maitseaineid, vürtse või ürte (mina lisasin paar tl karripulbrit ja grillmaitseainet)

•    õli praadimiseks

•    umbes 100–150 ml vett

•    Pihvide valmistamiseks pane herned eelneval õhtul ligunema. Järgmine päev kurna herned ning purusta köögikombaini, saumikseri või hakklihamasinaga ühtlaseks massiks. Lisa praetud sibula tükid, puljongipulber, jahu, meelepäraseid maitseaineid ning umbes pool kruusi vett. Sega kõik hoolikalt läbi, vormi pihvid ning prae kuumas õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks. Kui pihvid ei taha kokku jääda, jälgi, et õli oleks piisavalt kuum, ning vajadusel lisa tainasse veel natuke jahu.

P. S. Olen hernepihve valmistanud ka jahu lisamata ja on samuti väga maitsvad tulnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles