Kuidas muuta kodu soojapidavamaks?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soojustus.
Soojustus. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees.

TTÜ ehitusfüüsika professor Targo Kalamees jagab külmal ajal soovitusi kodusoojuse saavutamiseks ja säilitamiseks.

Nippe kodu soojustamiseks

Esimene lihtne nipp on küttesüsteemi tasakaalustamine ja küttegraafiku seadistamine. Igasugune temperatuuri liigne langetamine 15-18-kraadini ja õhuvahetuse vähendamine toob kaasa sisekliima halvenemise, millest tuleb igati hoiduda. Püha kolmainsust: kiiresti, odavalt ja kvaliteetselt on üheaegselt raske saada. Kui tulemust soovitakse saada kiiresti, lihtsalt ja odavalt, siis kvaliteeti sealt ei saa.

Kuna vanemate hoonete üks probleem on ehitusaegne kvaliteet, siis ei tohi seda viga korrata hoone renoveerimisel. Seega, kvaliteedi tagamiseks tuleb varuda aega ja raha. Kui mõelda, mida praegu teha saab, siis esimene samm on võtta ühendust ehitusinseneridega, kes teeksid hoone ehitustehnilise ekspertiisi ja projekteerijaga, kes hakkaks koostama renoveerimisprojekti.

Praegune talv on hea aeg ka energiaauditi tegemiseks. Põhjalikult koostatud energiaaudit annab ülevaate hoone energiabilansist, mis on projekteerijale oluliseks alusmaterjaliks. Seega, praegu tuleb alustada hoone ehitustehnilise ekspertiisi ja energiaauditi tegemisega, mis on aluseks renoveerimise ehitusprojekti tegemiseks.

Kokkuhoid

Tervikliku renoveerimislahendusega on võimalik kokku hoida üle poole senistest energiakulutustest. Paar aastat tagasi tehtud arvutused näitasid, et olulise rekonstrueerimise energiatõhususe tasemest paremini renoveerimine on veel kulutõhus. Seega tasub renoveerida paremini kui valitsuse kehtestatud miinimumnõuded.

Nüüdseks on energia hind tõusnud ja lahendus on veelgi parem. Tihti on probleem selles, et kogu hoonet ei renoveerita korraga tervikult, vaid jupikaupa ega tehta kõiki vajalikke töid. Siis jääb ka loodetud sääst väiksemaks.

Mida kevadel teha?

Renoveerimistööd võib jagada ehitustehniliselt hoone sees ja väljas tehtavateks. Osa hooneväliseid soojustamisega seotud töid sõltuvad kliimatingimustest, seega tuleb renoveerimise ajakava planeerides vaadata, milliseid ehitustöid võib teha.

Hoonesiseseid renoveerimistöid mõjutab väliskliima vähem. Ent näiteks küttesüsteemi renoveerimisega tasub oodata soojemat perioodi, et ootamatud katkestused ehitustöödes ei põhjustaks suuri probleeme hoone kasutajatele.

Renoveerimistöödega võib alustada siis, kui on olemas põhjalik ehitusprojekt tööprojekti tasemel. Ehitusluba antakse eelprojektile, aga see ei ole ehitustööde läbiviimiseks ja ka hinnapakkumiste tegemiseks piisavalt detailne ehitusprojekti staadium.

Põhjaliku ehitusprojekti tegijaks tuleb valida kvaliteetne projekteerija. Projekteerija valik vaid odavaima hinna alusel ei too kindlasti kvaliteetset lõpptulemust. Kuna tavaliselt ei ole korteriühistus piisava erialase pädevusega spetsialiste, on korteriühistul otstarbekas palgata ka projektijuht-järelevalve, kes konsulteerib, juhendab ja kontrollib kogu renoveerimisprotsessi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles