Uus Euroopa juhiluba tõotab rangemaid keelde

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhiluba
Juhiluba Foto: Toomas Huik

Alates laupäevast on kõik uued ELis välja antavad juhiload plastist ja pangakaardi suurused ning järgivad standardset Euroopa formaati nii välimuse kui ka sisu osas, mis peaks Euroopa Komisjoni hinnangul tagama kindlama kontrolli.

Euroopa juhiluba hakkab järk-järgult asendama üle 100 erineva paberist ja plastist mudelit, mida praegu kasutab ligikaudu 300 miljonit sõidukijuhti ELis. Eesti juhiloa formaadis väga suuri muudatusi ei tule.

Uuel juhiloal on mitmed turvaelemendid, et vältida nii andmete kui ka juhilubade endi võltsimist. Lisaks kasutatakse Euroopa elektroonilist andmevahetussüsteemi, mis lihtsustab teabe vahetamist ja juhilubade haldamisprotsessi inimeste puhul, kes kolivad ühest liikmesriigist teise. Uus süsteem aitab komisjoni väitel vältida juhiloaturismi ja pettusi. Näiteks võib kasutada rangemaid keelde, nii et liikmesriik ei saa anda välja juhiluba inimesele, kellelt teine liikmesriik on juhiloa ära võtnud, kelle juhtimisõiguse peatanud või seda piiranud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles